kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 13:56

Η Γαλατσιώτισσα υποψήφια βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Β' Αθηνών Σόφη Παπαδόγιαννη, παραχώρησε συνέντευξη στο nooz.gr

Written by
Rate this item
(0 votes)

Παπαδόγιαννη: Θα πετύχουμε με το λαό στο πλάι μας

Συνέντευξη: Έλλη Κομνηνού
"Η επομένη μέρα των εκλογών θα είναι μία μέρα ιστορική καθώς με τον ελληνικό λαό στο πλάι μας είμαστε "καταδικασμένοι" να πετύχουμε και θα πετύχουμε", τονίζει στο noozη Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στη Β΄ Αθήνας.

Η συνέντευξη
 

Ερ:. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες έχουν επιδοθεί σε μια αρνητική διαφημιστική καμπάνια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει και θα φέρει την καταστροφή, δεν θα έχουμε βενζίνη, δεν θα έχουμε Πάσχα κι άλλα τέτοια. Κυρία Παπαδόγιαννη, ποια θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών; Υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα; Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, μπορεί να βρεθεί κυβερνητική λύση;

Απ.: Θα σας έλεγα ότι η διαφημιστική εκστρατεία που έχουν επιλέξει τα κόμματα του μνημονίου αποτελεί για τα ίδια σπατάλη πόρων, τους οποίους αν χρησιμοποιούσαν για να πληρώσουν τους απλήρωτους εργαζόμενους τους και τα υπόλοιπα χρέη τους θα ήταν πολύ πιο τίμιο αλλά και επωφελές εκλογικά για αυτά. Είναι να απορεί κανείς πως πιστεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι μπορούν να πείσουν για μια υποτιθέμενη καταστροφή που έρχεται, εργαζόμενους, επαγγελματίες, νέους ανθρώπους που βιώνουν κάθε μέρα στο πετσί τους την καταστροφή που έφεραν τα συγκεκριμένα κόμματα. 

Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η δύναμη που μπορεί να ανακόψει τον κατήφορο της μνημονιακής λεηλασίας του τόπου και γι’ αυτό, στρέφονται όλο πιο μαζικά, όλο πιο αποφασιστικά προς το μέρος του. 

Επομένως πιστεύω ότι η επομένη μέρα των εκλογών θα είναι μία μέρα ιστορική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του και να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους για τη χώρα και το λαό.

Ερ:. Μία ακόμη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική απειρία. Βεβαίως είναι δεδομένο ότι εφόσον σχηματιστεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη διακυβέρνηση του τόπου χωρίς λάθη, παραλείψεις ή βαρίδια από το παρελθόν. Ωστόσο, είστε έτοιμοι να αναλάβετε τη διακυβέρνηση του τόπου;

Απ.: Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κανείς για να κυβερνήσει είναι να ξέρει τα προβλήματα του κόσμου. Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε απείρως πιο έμπειροι από τα κόμματα που κυβέρνησαν επί χρόνια, έχοντας τόσο στα ψηφοδέλτια μας όσο και στο στελεχιακό μας δυναμικό ανθρώπους της δουλειάς, ανθρώπους της καθημερινότητας, ανθρώπους κανονικούς που γνωρίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών, της νεολαίας, των αγροτών. 

Εκεί που δεν έχουμε καθόλου εμπειρία –σε αντίθεση με τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- είναι στο πώς να εκμεταλλεύεσαι την εξουσία για ίδιο ή κομματικό όφελος και στο πώς να καλύπτεις αυτές τις δουλειές. Νομίζω, όμως, πως αυτό κάθε άλλο παρά μειονέκτημα είναι.

Ερ:. Οι πολίτες που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια έχουν υποστεί τεράστιο βάρος. Τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν, η ανεργία είναι πλέον μάστιγα, ενώ η καθημερινότητα σε υγεία, παιδεία και κοινωνικές πρόνοιες είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τι θα αλλάξει και πότε;

Απ: Κατ’ αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ζητήσει νέες «θυσίες» από τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης οι πολίτες θα δουν να καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, να επανέρχεται και να ενισχύεται το εργατικό δίκαιο, να αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, να επιστρέφει η 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και να προκηρύσσονται οι πρώτες από τις 300.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί από τη Θεσσαλονίκη. 

Με άλλα λόγια από τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης θα φανούν οι πρώτες αλλαγές και πιστεύω ότι με το πέρας των διαπραγματεύσεων για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας μας, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ακόμα πιο βαθιές τομές και ακόμα πιο συνολικές πολιτικές που θα αφήσουν για τα καλά πίσω τον εφιάλτη των μνημονίων και θα δώσουν μια πιο ανάγλυφη εικόνα από το μέλλον που επιθυμούμε για το λαό και τη χώρα.

Ερ:. Αποπληρωμή χρέους και πρόγραμμα λιτότητας είναι προτεραιότητες - απαιτήσεις από τους δανειστές. Πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι πράγματι μπορεί να καταφέρει;

ΑΠ: Θα σας έλεγα ότι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το τέλος της λιτότητας είναι προτεραιότητες – απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και από τις 25 του Γενάρη θα είναι και προτεραιότητες – απαιτήσεις του ελληνικού λαού, ο οποίος θα έχει εκφραστεί στις κάλπες με τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια ούτε παρερμηνείας, αλλά ούτε και υπαναχώρησης. 

Ήδη, δε, βλέποντας κανείς και τον διεθνή παράγοντα και το πώς επανατοποθετείται γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καταλαβαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει, και μάλιστα πριν καν γίνει κυβέρνηση, να κερδίσει πόντους για τη χώρα, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το αν είναι ή όχι βιώσιμο το χρέος, στο πόσο χρέος θα διαγραφεί και με ποιον τρόπο. 

Επομένως με τον ελληνικό λαό στο πλάι μας είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε.

 

Η Σόφη Παπαδόγιαννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και έχει καταγωγή από το Διαβολίτσι της Μεσσηνίας.

Μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γερμανία, στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση.

Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, μέσα από τις γραμμές πρώτα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στη συνέχεια από αυτές του Συνασπισμού (ΣΥΝ) και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επί σειρά ετών έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και της Π.Γ. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με ευθύνη στο οργανωτικό γραφείο και στον τομέα της υγείας. Σήμερα κατοικεί στο Γαλάτσι. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο και έχει ένα γιο.

Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ.

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi