kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Γαλάτσι

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Γαλάτσι είναι δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Γεωγραφικά ανήκει στα βόρεια προάστια αν και με την συνεχόμενη επέκταση της Αθήνας, εντοπίζεται πλέον στο κέντρο της πόλης. Το Γαλάτσι ξεδιπλώνεται στους πρόποδες του λόφου Τουρκοβούνια που είναι ο υψηλότερος της Αθήνας και είναι από τις περιοχές της πρωτεύουσας με το μεγαλύτερο ποσοστό πρασίνου αλλά και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες ταυτόχρονα. Συνορεύει βόρεια με τη Νέα Ιωνία, ανατολικά με την Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, ενώ στα νότια και δυτικά βρίσκεται ο δήμος Αθηναίων. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέσο υψόμετρο στα 160 μέτρα, και βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο της Αθήνας. Διοικητικά υπάγεται στη νομαρχία Αθηνών.

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο Γαλατσίου, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

 

Συνοικίες Γαλατσίου

Ο Δήμος Γαλατσίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες συνοικίες: τα Κρητικά, τα Περιβόλια ή Ναξιώτικα, τα Καραγιαννέικα, τα Μενιδιάτικα, των Ακτημόνων, την Ομορφοκλησιά και τη Λαμπρινή. Η Λαμπρινή αποτελεί την πιο γνωστή περιοχή εκτός του κεντρικού Γαλατσίου, ενώ άλλη περιοχή η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και συνορεύει με το Γαλάτσι είναι η Κυπριάδου.

Οι γειτονικές περιοχές του Δήμου Γαλατσίου είναι η Κυψέλη, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, τα Πατήσια και ο Περισσός.


Το όνομα Γαλάτσι

 

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος Γαλάτσι. Μια από αυτές είναι ότι το 1851, κάποιος Συμεών Γαλάκης αγόρασε με συμβολαιογραφική πράξη στρέμματα γύρω από την Αγία Γλυκερία. Σύμφωνα με την ιδιωτική προφορά των Αθηναίων, που πρόφεραν το τ, τσ (κατά το Καρύτη - Καρύτση, Χαλκούτι - Χαλκούτσι) είναι λογικοφανής η εκδοχή το - κ - του ονόματός του να έγινε - τσ - και το Γαλάκης να έγινε Γαλάτσης - Γαλάτσι. Μια άλλη η οποία είναι πιο λογικοφανής είναι αυτή που αναφέρει ο Θεόδωρος Γκούντερα, φιλόλογος, που γράφει ότι τσοπάνηδες της περιοχής γύριζαν και φώναζαν: "Γάλα - γάλα - φρέσκο γαλατάκι". Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια σχέση με την ομώνυμη παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική Ρουμανία.


3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi