kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 11:38

Ο διακεκριμένος οδοντίατρος Κωνσταντίνος Βλαστός, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Γαλάτσι, ήταν βασικός ομιλητής στη 2η ημερίδα που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος

Written by
Rate this item
(3 votes)

kostas-vlastos

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Προβλήματα στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη εξετάστηκαν από κορυφαίους επιστήμονες στην δεύτερη ημερίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος, η οποία στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία, δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης συμμετεχόντων που σημείωσε. 

Στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, στο ξενοδοχείο Divani Caravel έδωσαν το παρών περισσότερα από 700 άτομα, που παρακολούθησαν το παρόν και το μέλλον των μεθόδων στην οδοντιατρική πρακτική και στην χειρουργική στόματος. 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Βλαστός, Α' αντιπρόεδρος της Εταιρείας, οδοντίατρος και επιστημονικός συνεργάτης της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας στόματος του ΕΚΠΑ, ο Γιώργος Νεόφυτος, οδοντίατρος (ICOI Diplomat εμφυτεματολογίας), ο Φραγκίσκος Φραγκίσκος, πρόεδρος της Εταιρείας και αναπληρωτής καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο Γεώργιος Λάσκαρης, στοματολόγος, ιατρός-οδοντίατρος, αναπληρωτής καθηγητής στοματολογίας, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η Ελένη Γιαμαρέλλου, παθολόγος, λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και διευθύντρια της ΣΤ' Παθολογικής κλινικής του «Υγεία». Τοποθετήθηκαν επίσης η Παναγιώτα Παπανικολάου, οδοντίατρος και επιστημονική συνεργάτιδα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής καρδιολογίας, επίσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμφυτεύματα   

Ο κ. Βλαστός μίλησε στο newpost.gr για τα εμφυτεύματα και για τη χρήση της ακτινολογίας σε αυτά. «Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε για να βάλουμε ένα εμφύτευμα είναι να δούμε, να ελέγξουμε τον χώρο, εάν μπορεί να μπει και εάν μπορεί να οστεοενσωματωθεί, δηλαδή εξετάζουμε τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οστού (πχ εάν είναι σκληρό). Υπάρχουν πολλές βελτιώσεις στον ακτινογραφικό έλεγχο. Ο γιατρός, πλέον, μπορεί να δει τη γνάθο σε κομμάτια του ενός χιλιοστού και να γνωρίζει ακριβώς και τα ανατομικά στοιχεία και το πάχος, το ύψος του οστού και το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιήσει. Η ακτινολογία βοηθάει πριν από το χειρουργείο, κατά τη διάρκειά του και μετά. Έτσι αποφασίζει ο ασθενής αφού τον ενημερώσουμε. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος ανέφερε ότι «η φόρτιση των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει είτε αμέσως (μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση του) είτε εμμέσως, τέσσερις μήνες μετά, οπότε θα έχει γίνει ακτινογραφικός έλεγχος για την οστεοενσωμάτωση. Και οι δύο μέθοδοι έχουν άριστα αποτελέσματα. Στην άμεση μέθοδο, εφόσον γίνει όλη η διαδικασία σωστά, σημειώνεται επιτυχία 80 με 90% ή και 100%. Σχεδόν ταυτίζεται με την επιτυχία της έμμεσης φόρτισης». 

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζει το κάπνισμα την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. «Περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα συντελούν στην αδυναμία της ενσωμάτωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Όταν βάζουμε ένα εμφύτευμα θα πρέπει μετά να μάθουμε να ζούμε με την στοματική υγιεινή. Η παραμικρή μικροβιακή πλάκα πάνω στο εμφύτευμα θα αποτελέσει αιτία για να χαθεί. Είτε πέφτει μόνο του είτε το αλλάζουμε εμείς εξαιτίας των φλεγμονωδών συνθηκών μέσα στην στοματική κοιλότητα. Αν δούμε ότι ένας ασθενής χάνει το εμφύτευμά του εξαιτίας αδυναμίας του να τηρήσει τη στοματική υγιεινή δεν επιχειρούμε να βάλουμε ξανά. Θα πρέπει να κάνει έλεγχο κάθε 4-6 μήνες διότι πάντα υπάρχει οστική απώλεια» ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Η στοματική υγιεινή είναι το πάν». 

Για τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων τόνισε: «Ένα εμφύτευμα θεωρητικά είναι αιώνιο. Πρακτικά όμως επειδή όλα φθείρονται και εξαιτίας διαφόρων νοσημάτων (διαβήτης, καρκίνος κ.α.), μπορεί να υπάρξουν απώλειες» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθεί το εμφύτευμα όμως μπορεί να παραμείνει σταθερό».  

Αντιβιοτικά - Πρωτοξείδιο του αζώτου  

Η κυρία Γιαμαρέλλου μιλώντας για τη χρήση αντιβιοτικών στην οδοντιατρική υπογράμμισε την πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε. τόσο σε κατανάλωση αντιβιοτικών όσο και στην αντοχή των μικροβίων, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Σημείωσε, παράλληλα, ότι για μία δεκαετία δεν θα υπάρξουν δραστικά αντιβιοτικά απέναντι στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ίδια τόνισε ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στην άσκοπη και άχρηστη κατανάλωση αντιβιοτικών». 

Στην ημερίδα έγινε από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας, κ. Φραγκίσκο ζωντανή επίδειξη της χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου (Ν2Ο) μίας μεθόδου «νάρκωσης» που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό. Η χαλαρωτική αυτή μέθοδος, με μάσκα που τοποθετείται στον ασθενή,με την οποία παρέχεται σταδιακά το αέριο, απευθύνεται σε ασθενείς που δυσκολεύονται να ηρεμήσουν, όπως παιδιά, άτομα με φόβο και άγχος προς τις οδοντιατρικές μεθόδους. Μειώνει την υπερκινητικότητα, ενώ με την παροχή οξυγόνου η ανάνηψη του ασθενούς είναι ιδιαίτερα σύντομη, υπόθεση μερικών λεπτών. 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο πρύτανης της Οδοντιατρικής Σχολής της Σόφιας, Α. Φίλτσεβ, ο οποίος, με δηλώσεις του στο newpost.gr τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης σύνδεσης των πανεπιστημίων Ελλάδας και Βουλγαρίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «προσωπική επαφή» στο διδακτικό προσωπικό τους. Παράλληλα, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή του η πρόσκληση που έλαβε για την ημερίδα κάνοντας αναφορά στους 100 περίπου έλληνες φοιτητές του τμήματός του.

Πηγή: newpost.gr

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi