kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 14:44

Διατροφή - μια ταινία τρόμου

Rate this item
(0 votes)

diatrofiΔιατροφή, μια λέξη που τρομάζει, μια λέξη που προκαλεί το αίσθημα της στέρησης, της απαγόρευσης, της καταπίεσης. Μια λέξη που θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ταινίας τρόμου. Κι όμως, μια έννοια που αν γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της, μπορεί να χαρίσει μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία. Πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό, πως ο όρος διατροφή δεν πρέπει ουδέποτε να συγχέεται με τον όρο δίαιτα και ότι συνεπάγεται με αυτό. Η έλλειψη διατροφικής παιδείας αλλά πολλές φορές και η ατομική αδιαφορία οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ή στο γνωστό για όλους φαινόμενο ¨γιο-γιο¨ . Όλοι μπορούμε να απομυθοποιήσουμε την λέξη δίαιτα και να αντιμετωπίσουμε την διατροφή μας ως έναν τρόπο ζωής.


Στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί  «παχυντικό» ή  «απαγορευτικό» . Μια σωστή διατροφή ¨επιβάλει¨ την κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η ποικιλία καθώς και η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης των προϊόντων ενισχύουν θετικά τον οργανισμό και βελτιώνουν την λειτουργία όλων των ακούσιων και εκούσιων μηχανισμών του οργανισμού. Πολλές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τροφών στον οργανισμό μας συνδυάζοντας τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Τις βασικές ομάδες τροφίμων αποτελούν τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτα) όπου είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κρέας, ψάρι, αυγό) όπου βοηθούν στην συντήρηση και ανοικοδόμηση των κυττάρων καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά όπου χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες και την αφθονία τους σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι δεκάδων παθήσεων. Το λίπος που ενοχοποιείται για την αύξηση του βάρους αλλά και για καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα είναι απαραίτητο στην διατροφή μας, αποτελώντας το έως και το 30% αυτής, αρκεί να λαμβάνεται από τις κατάλληλες πηγές(ελαιόλαδο, λίπος ψαριών κ.α.).
Χιλιάδες είναι οι έρευνες σε παγκόσμιο ερευνητικό επίπεδο που αποδεικνύουν την σημασία της διατροφής και της άσκησης στην ανθρώπινη υγεία. Τροφές χαμηλού κόστους αλλά υψηλής βιολογικής αξίας ( φρούτα, λαχανικά) προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν ασθένειες που αποτελούν την σύγχρονη μάστιγα και αυτές δεν είναι άλλες παρά η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από επιμέρους μεταβολικές διαταραχές που συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενής. Η συνύπαρξη του Σακχαρώδη Διαβήτη, των Υπερλιπιδαιμιών ( χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ) και της Υπέρτασης  χαρακτηρίζουν αυτό το σύνδρομο και δυστυχώς δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτών των διαταραχών σε τουλάχιστον ένα μέλος, ανεξαρτήτου ηλικίας, στην κάθε ελληνική οικογένεια.  
Ένα σωστό πρότυπο μεσογειακής διατροφής μπορεί εύκολα να ενταχθεί στις συνήθειες ενός ατόμου σε όλα τα στάδια της ζωής του (εγκυμοσύνη, παιδική και εφηβική ηλικία, ενήλικη ζωή, τρίτη ηλικία) βοηθώντας στην σωστή ανάπτυξη, στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθολογικών νοσημάτων και παχυσαρκίας, στην απώλεια περιττού βάρους καθώς και στην διατήρηση του. Η τροφή είναι το φάρμακο σου, έλεγε ο Ιπποκράτης. Η τροφή είναι το φάρμακο του σώματος και του πνεύματος. Άρρηκτα συνδεδεμένη και αλληλοεξαρτώμενη η σωματική υγεία με την ψυχική ευεξία.  Η διατροφή είναι απλά μια συνήθεια, ένας τρόπος ζωής που όλοι μπορούμε να αποκτήσουμε και το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές διατροφικές και συμπεριφοριστικές αλλαγές. Ιδιαίτερη, όμως, προσοχή πρέπει να δοθεί στις ¨κεραίες¨ του εγκεφάλου, να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν το πλήθος τον πληροφοριών που καθημερινά λαμβάνουν γύρω από το θέμα διατροφή…
Τίτλοι τέλους
Για κάθε επιτυχία χρειάζεται μια μικρή προσπάθεια..

Ρούσσου Φανή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος B.Sc.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Read 12766 times Last modified on Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 10:45

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi