kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 18:54

Ο ρόλος του δικηγόρου και του πολιτικού στην Ελληνική κοινωνία σήμερα

Written by
Rate this item
(1 Vote)

 

Toέτος 1981 η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) τότε, όπως αυτή εξελίχθηκε στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσε ισότιμο μέλος της με τα υπόλοιπα κράτη. Πολλά χρόνια πέρασαν από τότε, πολύ περισσότερα «έγιναν» ή «δεν έγιναν». Η ελληνική κοινωνία σήμερα μετεξελίχθηκε φτάνοντας στο σημερινό κοινωνικό μόρφωμα. Με τα υπέρ και τα κατά του. Η σκληρή πραγματικότητα σήμερα που βιώνουμε με τις οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί επιτάσσει την ανατροπή του σκηνικού που έχει δημιουργηθεί και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.
Αναντίρρητα, εκτός από άλλους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για να φτάσουμε σαν κοινωνία σε αυτό το τέλμα, το οικονομικό και το πολιτικό, βασικό ρόλο έπαιξε η κρίση των ηθικών αξιών, εκφραστής της οποίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι η διαφθορά. Η διαφθορά απαντάται σε πολλούς τομείς της οικονομίας και σε πολλά επαγγέλματα, όπως αυτά του δικηγόρου, του ιατρού κτλ. Άλλωστε, πολλά από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ιδιότητες και δρουν ταυτόχρονα ως πολιτικά πρόσωπα.
Ανέκαθεν, και ιδίως παλαιότερα ο ρόλος του δικηγόρου στην ελληνική κοινωνία ήταν σημαντικός και ιδιαίτερος. Η απονομή της δικαιοσύνης ήταν ανέκαθεν κάτι σημαντικό και ο δικηγόρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και γρανάζι αυτής. Δεν είναι μόνο ευθύνη του εκάστοτε Δικαστή να συμβάλει στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Ευθύνη είναι και του εκάστοτε δικηγόρου να τον βοηθήσει ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι’ αυτό η δικηγορία είναι «λειτούργημα» και όχι μόνο επάγγελμα. Ο σκοπός της ορθής απονομής της δικαιοσύνης είναι, λοιπόν, η συμμόρφωση του δράστη και η επανένταξή του στην κοινωνία, η πιστή τήρηση του νόμου είναι αναγκαία, η αποκατάσταση της έννομης τάξης είναι «εκ των ουκ άνευ».
Δυστυχώς, τα ποσοστά διαφθοράς στον κλάδο των δικηγόρων σήμερα είναι υψηλά. Το έλλειμα και η κρίση αξιών έχουν παίξει σημαντικά το ρόλο τους. Συχνά ακούγεται ότι δικηγόροι εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι «διαπλεκόμενοι». Και συνήθως τα ίδια πρόσωπα είναι εκλεγμένοι από τον λαό ως εκπρόσωποί του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Και εδώ, πρέπει να σημειωθεί το εξής. Το να αναλάβεις ένα εγκληματία είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια του νόμου. Το αν βρίσκεται μέσα στα ηθικά πλαίσια και στην ηθική του καθενός εναπόκειται στην προσωπική στάση ζωής του. Ούτως ή άλλως στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματος ανήκει και η υποχρέωση-καθήκον της εχεμύθειας απέναντι στον πελάτη του και η μέχρι εσχάτων υπεράσπισή του. Αυτό είναι νόμιμο. Το να συμμετέχεις όμως σε οργανωμένο έγκλημα ή σε ομάδες ατόμων που παρανομούν εξυπηρετώντας συμφέροντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου δεν είναι απλά κατακριτέο. Είναι το βαρύτερο των εγκλημάτων.
Γι’ αυτό ιδίως, σήμερα, στην οικονομική κρίση που λαμβάνει χώρα η οποία (για μένα) είναι απόρροια της κρίσης αξιών που προϋπήρχε στην ελληνική κοινωνία και της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης του καθενός μας, αρχικά  ως μέλους του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου αλλά και ατομικά είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο ο δικηγόρος να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με τη συμπεριφορά του και το έντιμο του χαρακτήρα. Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, δηλαδή ότι βιώνει σε μια έννομη τάξη που δύναται να προστατεύσει τα μέλη της. Πρέπει δηλαδή να έχει ως ένα σημείο παιδαγωγικό χαρακτήρα η στάση ζωής του, γιατί το επάγγελμα που ασκεί είναι πρώτιστα λειτούργημα.
Κάτι ανάλογο, οφείλει να τηρεί και ο πολιτικός κόσμος αυτού του τόπου. Δεν πρέπει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με τη στάση στο σύνολό του. Ιδίως, σήμερα που η ανέχεια και η οικονομική εξαθλίωση κυριαρχούν. Τα οικονομικά σκάνδαλα, οι αποκαλύψεις για παρανομίες πολιτικών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Οι υπηρέτες λοιπόν, της έννομης τάξης, οι πολιτικοί δηλαδή, τείνουν να γίνουν υπηρέτες της ανομίας. Η κατάρρευση της κοινωνίας έρχεται σιγά σιγά και το μόνο αναπάντητο ερώτημα που απομένει είναι το πότε θα προσαράξει το πλοίο σε αβαθή.
 
Οφείλουμε, λοιπόν, όσοι συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία από οποιοδήποτε μετερίζι και όσοι ασκούμε επαγγέλματα τα οποία αποτελούν λειτούργημα για την κοινωνία να  δίνουμε το καλό παράδειγμα και να εμπνέουμε με τη συμπεριφορά μας. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε το έναυσμα για κάτι καλύτερο, το οποίο πια είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να έλθει. 

 

Read 1475 times Last modified on Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 22:29

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi