kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Σάββατο, 31 Μαΐου 2014 14:28

Η αμεσότητα της δημοκρατίας

Written by
Rate this item
(2 votes)

aggelos-nikopoulos

Πριν χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι μας, είχαν βρει τους τρόπους ώστε κάθε πολίτης της Αθήνας να είναι άμεσα ενήμερος για τα γεγονότα, να εκφράζει την γνώμη και την πρόταση του και να συμμετέχει άμεσα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, ελέγχοντας την τοπική εξουσία.

Τα χρόνια πέρασαν, η ομορφιά αυτής της αμεσότητας (της δημοκρατίας) χάθηκε - «καταβροχθίστηκε» από την αντιπροσωπευτικότητα (που, ναι μεν, εφευρέθηκε από λόγους ανάγκης στους σύγχρονους πολιτισμούς λόγω της αύξησης των πληθυσμών και της επέκτασης των πόλεων, αλλά λειτούργησε, μαζί με άλλους θεσμούς, ως παράγων ελέγχου, νόθευσης, εκφυλισμού και χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης). Η απώλεια της αμεσότητας της δημοκρατίας σταδιακά επέδρασε και στην ταχύτητα αντίδρασης των Αρχών, αφού η αντιπροσωπευτικότητα μεγάλωσε την απόσταση και τον χρόνο επίλυσης των προβλημάτων, μιας και πλέον ο πολίτης το πρόβλημα του θα πρέπει να το υποβάλλει (όχι άμεσα αλλά) μέσω αντιπροσώπων στην κεντρική ή τοπική διοίκηση, γεγονός που συνεπάγεται χρονική καθυστέρηση. Παράλληλα η ενημέρωση γίνεται από τα ΜΜΕ, ενώ η έκφραση της γνώμης και της πρότασης και η συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων εξαντλείται μόνο με την ψήφο στις εκλογές.

Αλλά ας αφήσω αυτές τις ιστορικές φιλοσοφίες που ελάχιστα βοηθούν, για να μπω απευθείας στο θέμα, στο «ψητό». Πριν λίγες ημέρες, κάποια φίλη, μέσω του διαδικτύου, με ενημέρωσε και μου ζήτησε να παρέμβω και να δηλώσω την αλληλεγγύη μου στην διαμαρτυρία για την κοπή ενός δέντρου κάπου στο Γαλάτσι. Το έκανα, αλλά ψάχνοντας λίγο το θέμα διαπίστωσα πως κοινή συνισταμένη των παραπόνων των συνδημοτών μας ήταν η απουσία ή η αδράνεια των υπηρεσιών του Δήμου, που επαναπαύονται στο γεγονός ότι μια διαμαρτυρία, ως μονάδα, ξεχνιέται και δεν γίνεται γνωστή.

Η συγκεκριμένη συγκυρία, μηχανικά με έβαλε στον πειρασμό της αναζήτησης πρακτικών τρόπων για το πώς θα μπορούσε στην σημερινή εποχή να επανέλθει αυτή η αμεσότητα της δημοκρατίας στη τοπική κοινωνία μας.

Σκέπτομαι προς την κατεύθυνση αυτή και προτείνω δύο ιδέες:

(1) Την πρόταση (την οποία και επαναφέρω) για την ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, μέσω του διαδικτύου. Τώρα που έχουμε νέα Δημοτική Αρχή, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία, για το νέο (και σε ηλικία και σε ιδέες) Δήμαρχο μας, να υιοθετήσει την συγκεκριμένη πρόταση. Εκτιμώ πως  η υλοποίηση της δεν θα δημιουργήσει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση στον Δήμο Γαλατσίου, διότι ήδη εδώ και 3 χρόνια είχε υποβληθεί σχετική πρόταση από τον Μάνο Σταυριανό, αλλά η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε. Είναι μία ευκαιρία – δυνατότητα εφαρμογής άμεσης δημοκρατίας στην πράξη σε τοπικό επίπεδο, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, ώστε ο κάθε Γαλατσιώτης (εννοώ όχι μόνο τον κάτοικο αλλά και τον δημότη), να ενημερώνεται για τις αποφάσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις κάθε δημοτικού συμβούλου και κάθε παράταξης.   

(2). Μιας και μπαίνουμε δειλά-δειλά στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί για τον Δήμο Γαλατσίου ένα ανεξάρτητο Δημοτικό ηλεκτρονικό ανοικτό «κουτί» παραπόνων και αναφορών, ώστε:

(α) ο κάθε πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση και την δυνατότητα να υποβάλλει υπεύθυνα και επώνυμα άμεσα το αίτημα, το παράπονο, την πρόταση και την υπόδειξη του, ώστε να αναδεικνύεται άμεσα κάθε τοπικό ζήτημα,

(β) η Δημοτική Αρχή να έχει την δυνατότητα να πληροφορείται άμεσα (όπως και οι δημότες) οποιοδήποτε πρόβλημα και να επεμβαίνει άμεσα για την επίλυση του, οπότε το κουτί θα λειτουργεί αυτόματα ως μοχλός πίεσης για την άμεση επίλυση κάθε προβλήματος

(γ) το κυριότερο, να γίνεται στο τέλος ο λογαριασμός για την ανταπόκριση του Δήμου στα αιτήματα των δημοτών και να ελέγχεται από κάθε δημότη, ώστε αυτός που πράγματι ενδιαφέρεται, εργάζεται και λύνει τα προβλήματα των πολιτών να επιβραβεύεται.

(δ) επιπρόσθετα το «κουτί» αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο, δημόσιου διαλόγου για φλέγοντα τοπικά ζητήματα, για την έρευνα αγοράς, την συλλογή πρωτότυπων ιδεών και προτάσεων για κάθε τοπικό θέμα, την σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης κλπ.  

Διευκρινίζω –για να προλάβω κάποιους πονηρούς- ότι η σκέψη μου δεν αφορά μια αναπαραγωγή του link παραπόνων της ιστοσελίδας του Δήμου (διότι εκεί υπάρχει μόνο ο καταγγέλλων και ο Δήμος και δεν μπορούν οι άλλοι δημότες να δουν, να ελέγξουν και να διαπιστώσουν πότε και αν αναφέρθηκε κάποιο πρόβλημα και πότε και αν ανταποκρίθηκαν οι δημοτικές υπηρεσίες σε αυτό).

Το «κουτί» αυτό κατά την γνώμη μου θα πρέπει να το διαχειρίζεται κάποιος ανεξάρτητος φορέας, ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα παρεμβάσεων και του «σβήσε – γράψε» για ευνόητους λόγους. Προσοχή όμως !!! Το συγκεκριμένο εργαλείο θα πρέπει να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο για τα τοπικά προβλήματα και όχι για την πολιτική, δηλαδή για την προβολή του Δημάρχου ή  προσώπων, παρατάξεων-συνδυασμών γιατί απευθύνεται και λειτουργεί για τον (και υπέρ του) πολίτη και όχι για την εξυπηρέτηση και την προώθηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Είναι δύο προτάσεις που απευθύνω προς την Δημοτική Αρχή και την κοινωνία του Γαλατσίου με την ευχή ότι θα υιοθετηθούν, μήπως επιτέλους σηκωθούμε λίγο ψηλότερα και ξαναφέρουμε την ομορφιά και την ωφέλεια της αμεσότητας της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Ντόμπρα, Σταράτα και Γαλατσιώτικα

Άγγελος Νικόπουλος

Δικηγόρος

ΥΓ: Υπενθύμιση προς κάθε «ενδιαφερόμενο» που θα σπεύσει να επωφεληθεί. Με ενδιαφέρει η υλοποίηση των προτάσεων και σχεδόν καθόλου η ιδιοποίηση τους, όμως πληροφορώ ότι δεν θα διστάσω να ξεμπροστιάσω οποιονδήποτε τις καπηλευτεί.

     

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi