kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 19:53

Αθλητισμός για Όλους στο Γαλάτσι και δυνατότητες παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής προς όφελος των Δημοτών

Written by
Rate this item
(0 votes)

nikos-apostolou

                            Του  Νίκου Αποστόλου

Παράγοντες που επηρεάζουν και πρέπει να λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας:

   

Α.  Το γενικότερο πλαίσιο

Ο Αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα της κοινωνίας, δημόσιο αγαθό που δημιουργεί ευεξία και χαρά, προστατεύει την υγεία, κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους και βελτιώνει τη κοινωνική συνοχή.

nikos-apostolouΟ  Αθλητισμός δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, γεννά αισιοδοξία, δυναμώνει τη διάθεση για συμμετοχή, για κοινούς αγώνες και διεκδικήσεις  όλων μας.

Οι εμπειρίες από τη λειτουργία των προγραμμάτων Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού (ΜΛΑ) και των Αθλητικών Οργανισμών στους δήμους τις προηγούμενες δεκαετίες, τα λάθη που έγιναν,  την ανταπόκριση, ή μη των πολιτών σε αυτά…..

 Β. Το πλαίσιο των τοπικών συνθηκών

Αθλητικές εγκαταστάσεις (υπάρχουσες και εν δυνάμει), διεκδικούμενοι αθλητικοί χώροι (ΠΑΛΑΙ), υπαίθριοι χώροι (Άλσος, ελεύθεροι χώροι,Τουρκοβούνια..) κλπ

Υπάρχον προσωπικό για τη λειτουργία των προγραμμάτων και των εγκαταστάσεων (ειδικευμένο, επιστημονικό, βοηθητικό, κ. ά.)

Οι αυξημένες ανάγκες των δημοτών όπως αυτές προσδιορίζονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Με βάση τα παραπάνω, στο Γαλάτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε

και να ορίσουμε τούς βασικούς άξονες ενός προγράμματός Αθλητισμού με βάση τις ανάγκες των κατοίκων του Γαλατσίου, δίνοντας έμφαση στα εξής:

1.Ένταξη στα προγράμματα άθλησης των δημοτών νέων δραστηριοτήτων όπως: οργανωμένο περπάτημα κ ελεύθερο τρέξιμο, υπαίθριες δραστηριότητες, ποδήλατο, σκέιτ, πιγκ-πογκ, ελεύθερη γυμναστική, ασκήσεις δύναμης, όλα τα είδη χορού, παραδοσιακά παιχνίδια, στοιχεία από αθλοπαιδιές και αγωνιστικά σπορ με μαζικό όμως χαρακτήρα.

2. Άνοιγμα στην κοινωνία των σχολικών προαυλίων και εγκαταστάσεων μετά τη λήξη των μαθημάτων. Τα σχολεία να γίνουν χώροι αθλητισμού και πολιτισμού. Σε συνεργασία με τους συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων τα παιδιά θα μπορούν να αθλούνται, να παίζουν, να δημιουργούν, σε ένα χώρο οικείο και φιλόξενο, όπως είναι το προαύλιο του σχολείου, όχι να κινδυνεύουν πηδώντας τα κάγκελα.

 3. Επιδίωξη συνεργασίας με τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο δήμος αρωγός στην προσπάθειά τους, δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, χωρίς παρεμβάσεις και μακριά από τη λογική της αλληλο-εξάρτησης.

   nikos-apostolou

4. Συμβουλευτικός σταθμός στο Άλσος από επιστημονικό προσωπικό, για όλους όσους επιλέγουν να αθλούνται ατομικά (π.χ.ύστερα από συμβουλή γιατρού-αναψυχή, χαλάρωση, …)

   5. Καθιέρωση ποδηλατικής βόλτας  που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη διαδρομή μέσα από δρόμους της πόλης και τους υπαίθριους ελεύθερους χώρους, μία φορά την εβδομάδα. Π.χ. κάθε Κυριακή (Γαλατσίου-Βείκου-Αλσος κ επιστροφή / Γαλατσίου-Καραισκάκη-Παπαφλέσσα-Αγ.Ειρήνης-Βεικου-Χριστιανουπόλεως-Παπαφλέσσα-Ναρκίσου-Ορωπού-Νερουλού-Πασσώβ-Κερκύρας-Αλαμάνας-Πυθαγόρα-τερματισμός στο Δημαρχείο).

    6. Δημιουργία δύο σταθμών ποδηλάτων, ο πρώτος στο Άλσος Βεϊκου και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης (Γαλατσίου &Βεϊκου, ή Τράλλεων και Βεϊκου), με τα οποία θα μετακινούμαστε προς το άλσος και θα επιστρέφουμε. Παράλληλα στήριξητων ομάδων πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση στην πόλη μας.

    7. Τακτική συντήρηση και  αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου: κολυμβητηρίου, ανοιχτών γηπέδων (Καββαδία/Περιβόλια/Κουντουριώτου-Αιγοσθενών/Λυσίου/…), γηπέδων Σχολείων, εγκαταστάσεων Άλσους, και λοιπών..

       8. Δημιουργία ενός νέου κλειστού γηπέδου με μουσαμά, συρόμενο, με πλαστικό τάπητα και θέρμανση, σε υπάρχον ήδη ανοιχτό γήπεδο π.χ. επί της οδού Λυσίου, ή στην Καββαδία, στο κέντρο του Γαλατσίου, πλήρως λειτουργικό, (κοστολογημένο: όσο ένα αυτοκίνητο της σειράς).

     9. Σύνδεση των μελλοντικών μεγάλων έργων που θα γίνουν στο Γαλάτσι με τις κτηριακές εγκαταστάσεις – υποδομές Αθλητισμού (π.χ. στην ανάπλαση της νησίδας Βείκου-πάνω από 2εκ. : ο ποδηλατοδρόμος θα κατέληγε στα γειτονικά σχολεία και θα αναμορφώνονταν πλήρως τα προαύλια τους για κάθε αθλητική χρήση).

10. Εξάντληση των δυνατοτήτων για νέους αθλητικούς χώρους στις γειτονιές που βρίσκονται μακριά από χώρους άθλησης. ( Ακτημόνων, Καραγιανέϊκα,… π.χ. κλείσιμο για 1 ώρα ενός ομαλού κομματιού δρόμου 30mγια να παίξουν τα παιδιά: ποδήλατο, βόλεϋ, κυνηγητό, ελεύθερο παιχνίδι, μήλα κ.ά)

nikos-apostolou

11. Πλατείες και υπαίθριοι χώροι: όπως Μανδηλαρά, Λυσίου, Ναρκίσου& Φωκά, γηπεδάκι Αθηναίων κ Ειρηναίου, Ηνιόχου, Κουντουριώτου κ.ά.   παραδοσιακά παιχνίδια, ελεύθερο παιχνίδι, βόλεϋ, αθλοπαιδιές σε παιγνιώδη μορφή, επιτραπέζια, σκάκι, …)

12. Σχεδιασμός διαδρομών με σήμανση (π.χ. ανά 100-200 μέτρα) των αποστάσεων, εντός και εκτός Άλσους, ώστε ο αθλούμενος να γνωρίζει κάθε φορά την απόσταση που περπάτησε, ή έτρεξε.

    13. Τρεις φορές τη βδομάδα – για να έχουμε αποτέλεσμα στις καρδιοαναπνευστικές παραμέτρους – περπάτημα με αφετηρία

 α.διαδρομή: Γαλατσίου-Βεϊκου, Άλσος και επιστροφή. 

β.διαδρομή: Τράλλεων-Βείκου, σχολεία Δρυόπιδος-λόφος Κώκου, πάνω από Πάρκιν Δήμου, είσοδος Ν/Α του άλσους, περπάτημα στο άλσος, επιστροφή από Βεϊκου. 

γ.  εναλλακτικές διαδρομές ανάλογα με τους συμμετέχοντες και τις ανάγκες τους.

14. Κορύφωση των δράσεων με οργάνωση βδομάδας αθλητικής δράσης για τους μαθητές και τους νέους της πόλης μας.

15. Αγώνες μεταξύ σχολείων, που εξελίσσονται σε μεικτούς αγώνες – για αποφυγή ανταγωνισμών, από μαθητές που δεν είναι αθλητές με δελτία σε αθλητικούς συλλόγους, δίνοντας έτσι σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να συμμετέχουν στα αθλητικά δρώμενα.

16. Συνεργασία με το Παν/μιο – ΤΕΦΑΑ

α.για απόκτηση τεχνογνωσίας όσο αφορά την εξέλιξη στην επιστήμη του Αθλητισμού και

 β.για πρακτική άσκηση φοιτητών στα προγράμματα του Δήμου,  Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού, ανίχνευση ταλέντων κλπ.

 

Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος: θα πετύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Το Πρόγραμμα της τωρινής Δημοτικής Αρχής δεν είναι πετυχημένο;

Πότε ένα Πρόγραμμα κρίνεται πετυχημένο;

Ένα Πρόγραμμα για τον Αθλητισμό θα είναι πετυχημένο όταν:

 

Οι αθλητικές δράσεις δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα, αλλά γίνονται συστηματικά και στοχευμένα, όλο το χρόνο!

 

Απευθύνεται το πρόγραμμα στο σύνολο των κατοίκων της πόλης και οι δραστηριότητες παρέχονται δωρεάν.

 

Ο αριθμός των παιδιών – γυναικών – νέων – ηλικιωμένων-ΑΜΕΑ, που συμμετέχουν σ΄ αυτό,  είναι μεγάλος!

 

    Ως συμπέρασμα λοιπόν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε -  αποδεχτό στην κοινή λογική – στο εξής:

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου έχει αποτύχει!Σε μια πόλη όπως το Γαλάτσι με 80.000 κατοίκους περίπου, ο αριθμός των αθλουμένων δε πρέπει να είναι το σημερινό 2% ή 2,5% του πληθυσμού.

nikos-apostolou

    Η νέα δημοτική αρχή να θέσει ως στόχο να πλησιάσει το ευρωπαϊκό μ.ό. του 40% των ανθρώπων που αθλούνται συστηματικά!

Η «Ενότητα για την Ανατροπή» στο Γαλάτσι και ο Σπύρος Παναγιώτου,  έχουν θέσει, στις προτεραιότητες τους και σε ρεαλιστική βάση, τα θέματα Αθλητισμού, για όφελος των δημοτών. 

Αποστόλου Νίκος: καθηγητής φυσικής αγωγής – εκπαιδευτικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «ΕΝΟΤΗΤΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» και υπ. Δήμαρχο το ΣΠΥΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi