kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 19:15

Αίσχος: Κατασχέθηκε σύνταξη Γαλατσιώτη με σύζυγο καρκινοπαθή...

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Ανάγνωση από e-galatsi.gr

Ένας συνταξιούχος με γυναίκα καρκινοπαθή κινδύνευσε με κατάσχεση ολόκληρης της σύνταξής του ύψους 1.024 ευρώ, παρ' ότι ο λογαριασμός του είχε δηλωθεί ακατάσχετος και χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες του, αλλά και διαδοχικές παραστάσεις της Επιτροπής Συνταξιούχων Γαλατσίου στο τοπικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και στην ΔΟΥ Γαλατσίου το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκέμβρη, για να καταφέρει να εισπράξει μόνο τη μισή, γιατί ...έτσι λέει ο νόμος. Και για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί ακατάσχετων λογαριασμών, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκαν για να εξασφαλίζουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών,  είναι «κενό γράμμα».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο συνταξιούχος έδειξε στους αρμόδιους της τράπεζας το έγγραφο περί χαρακτηρισμού του λογαριασμού του ως ακατάσχετου, (ότι δηλαδή δεν κατάσχεται ποσό έως 1.250 ευρώ), ενημερώθηκε από την τράπεζα ότι κατάσχεται ολόκληρο το ποσό των 1.024 ευρώ, λόγω οφειλών του στην εφορία!

Ωστόσο, μετά και την παρέμβαση που έγινε, η πλευρά της Τράπεζας αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, αλλά εν μέρει, γιατί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος έπρεπε να κατασχεθεί μόνο το 50% του ποσού της σύνταξης! 

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλοί - θύματα ενός μηχανισμού αρπαγής χρημάτων που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ). 

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ως ακατάσχετο είναι συνδικαιούχος η γυναίκα του.

Ο νόμος 4484/2017  αναφέρει ότι «καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ... είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα», αλλά η ΑΔΑΕ έχει διαφορετική άποψη με στόχο την είσπραξη «ματωμένων πλεονασμάτων».  Και αυτο με βάση την ερμηνεία ενός προπολεμικού νόμου, ότι σε περίπτωση κατάσχεσης «σε χείρας τρίτων» όπως γίνεται με τις τράπεζες, «η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη». Έτσι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ καταρρίπτεται στην περίπτωση λογαριασμού με συνδικαιούχους, η οποίοι στις περιπτώσεις λαϊκών ανθρώπων είναι κατά κανόνα με συζύγους και τέκνα.     

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας δέχτηκε ότι πρέπει να επιστραφεί το 50% της σύνταξης, αλλά ενημέρωσε τον συνταξιούχο ότι η κατακράτηση κατά 50% θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες έως ότου εξοφληθεί το χρέος στην εφορία, εκτός αν ανοίξει καινούργιο ακατάσχετο λογαριασμό χωρίς κανένα συνδικαιούχο.

Χαρακτηριστικό της εισπρακτικής με κάθε τρόπο πρακτικής τακτικής του κράτους είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που προηγήθηκε στη ΔΟΥ Γαλατσίου, η διευθύντρια επανέλαβε τα περί ακατάσχετης μηνιαίας σύνταξης μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, επιδεικνύοντας μάλιστα και σχετική εγκύκλιο, αλλά απέδωσε στην τράπεζα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Μάλιστα - σύμφωνα με την Επιτροπή των Συνταξιούχων Γαλατσίου - στην παρέμβαση που ακολούθησε από τους συνταξιούχους στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Εφορίας και Τράπεζας, όπου αποτυπώθηκε η διαφωνία τους για το ζήτημα. Από την πλευρά του ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής ενημέρωσε την Επιτροπή ότι υπέβαλε ερώτημα στο νομικό τμήμα της τράπεζας από το οποίο ενημερώθηκε ότι πρέπει να παρακρατηθεί το 50% της σύνταξης. 

Από την μεριά της η Επιτροπή των Συνταξιούχων Γαλατσίου ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει για την δικαίωση του συναδέλφου τους με νέα αγωνιστική κινητοποίηση που θα διοργανώσουν την επόμενη εβδομάδα

Πηγη:www.902.gr

 

Last modified on Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 19:19

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi