kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 06:27

Γαλατσίου & Βεΐκου (τέλη δεκ. '60 - αρχές δεκ. '70). Διαβάστε πόσο έχει αλλάξει το Γαλάτσι μας από τότε...

Written by
Rate this item
(6 votes)

 

Μία πολύ όμορφη φωτογραφία του Γαλατσίου που μας δείχνει τις τεράστιες αλλαγές που είχε ο δήμος μας κάποιες 6 δεκαετίες πριν. Τη φωτογραφία τη βρήκαμε από τη σελίδα ''Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο'' και σας δημοσιεύουμε το κείμενο, όπως ακριβώς το διαβάσαμε.

Η κεντρική διασταύρωση του Γαλατσίου, γνωστή και ως Παλαιό Τέρμα, γιατί εκεί τερμάτιζε κάποτε το λεωφορείο του Γαλατσίου. Την εποχή της φωτογραφίας η διαδρομή έχει επεκταθεί μέχρι το Νέο Τέρμα, στην Τράλλεων, προς το οποίο κατευθύνεται το λεωφορείο. Η λήψη από την ταράτσα του ισογείου κτιρίου με το φαρμακείο, που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην αριστερή γωνία Γαλατσίου-Βεΐκου.


Η Πρωτοπαπαδάκη δεν έχει τη σημερινή της χάραξη. Ο δρόμος που βλέπουμε στο άκρο δεξιά είναι αυτός που σήμερα πηγαίνει γύρω από τη στενόμακρη πλατεία με το ηρώο και καταλήγει στην Αγίας Γλυκερίας, με την Εθνική Τράπεζα από τότε στη γωνία. Ευθεία μπροστά, εκεί όπου κατεβαίνει σήμερα η Πρωτοπαπαδάκη βρίσκονται κάποια μαγαζάκια και μπροστά τους αλάνες, που διαμορφώνουν μια άτυπη πλατεία με τραπεζάκια έξω. Πίσω τους διακρίνεται ο Πρωτοπαπαδάκη να κατηφορίζει από τα Τουρκοβούνια. Η ρυμοτόμηση θα γίνει κάπου στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70. Από αεροφωτογραφίες διαπιστώνω ότι το 1972 τα κτίρια ήταν ακόμα εκεί ενώ το 1977 η διάνοιξη είχε ολοκληρωθεί.

Αναρτήθηκε από τον Nestor Lappas στην ομάδα "ΠΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - Bus Oldtimers and Rebuilders"

ok3

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi