kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 17:42

Έρπης Ζωστήρας

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (ιός VZV, Varicella Zoster Virus). Άρθρο από την ιστοσελίδα του διαγνωστικού εργαστηρίου meganalysis Γαλατσίου & Κυψέλης.

Η αρχική λοίμωξη απο τον ιό VZV προκαλεί την οξεία και βραχυχρόνια νόσο της ανεμοβλογιάς που προσβάλλει συνήθως παιδιά και εφήβους.

Μετά το πέρας της νόσου της ανεμοβλογιάς ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά τη νόσο του έρπητα ζωστήρα και συχνά αυτό συμβαίνει μετά απο πολλά χρόνια απο την αρχική λοίμωξη.

meganalysis

Ο έρπητας ζωστήρα δεν αποτελεί ίδια ασθένεια με τον επιχείλιο έρπητα παρόλο που μοιάζει η ονομασία των ασθενειών.

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται όπως προαναφέρθηκε απο τον varicella zoster virus (VZV) ενώ ο επιχείλιος έρπητας απο τον herpes simplex virus (HSV). Ωστόσο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία ιών, τους Alphaherpesvirinae.

Μετά το πέρας της αρχικής λοίμωξης από ανεμοβλογιά, ο ιός VZV παραμένει ανενεργός στο περικάρυο των απλών νευρικών κυττάρων και λιγότερο συχνά στα δορυφόρα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης, του κρανίου ή του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μετά από χρόνια ή δεκαετίες από την αρχική λοίμωξη, ο ιός μπορεί να ξεφύγει απο το σώμα των νευρικών κυττάρων και μέσω του άξονα των νευρικών κυττάρων να εγκατασταθεί στα δερματικά κύτταρα της γύρω περιοχής.

Η εξάπλωση του ιού στα δερματικά κύτταρα μπορεί να προκαλέσει επώδυνο εξάνθημα.

Παρόλο που το εξάνθημα συνήθως θεραπεύεται, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα στη γειτονική περιοχή για μήνες ή και για χρόνια, μια πάθηση που ονομάζεται μετα-ερπητική νευραλγία.

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός παραμένει ανενεργός στον οργανισμό και ξαφνικά ενεργοποιείται δεν είναι ακόμη κατανοητός.

Σε όλο τον κόσμο, ο επιδημιολογικός δείκτης του έρπητα ζωστήρα κυμαίνεται απο 1.2 εως 3.4 περιστατικά ανά 1000 άτομα το χρόνο, αυξάνεται δε σε ηλικίες μεγαλύτερες απο 65 χρόνων σε 3.9 εως 11.8 περιστατικά ανα 1000 άτομα το χρόνο.

Πώς εκδηλώνεται και εξελίσσεται ο έρπητας ζωστήρας;

Ο έρπητας ζωστήρας αρχίζει ως εξάνθημα στη μια μεριά του προσώπου ή του σώματος. Το εξάνθημα είναι ερυθηματώδες μαζί με φυσαλίδες οι οποίες σπάζουν και καλύπτονται από κρούστα μετά από 3 έως 5 ημέρες. Υποχωρεί πλήρως εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.

ok3

Πριν από την εκδήλωση του εξανθήματος υπάρχει συνήθως πόνος, φαγούρα και μυρμήγκιασμα στην περιοχή που όπου θα αναπτυχθεί το εξάνθημα. Άλλα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα είναι ο πυρετός, το ρίγος, ο πονοκέφαλος και οι ενοχλήσεις στο στομάχι.

Συνήθως ο ειδικός γιατρός εκτός από την κλινική εικόνα ζητάει από τον ασθενή εργαστηριακές εξετάσεις όπως αντισώματα VZV IgG, IgM(διαγνωστικά για την νόσο), γενική αίματος και ενδεχομένως και τρανσαμινάσες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ο έρπητας ζωστήρας;

Πολύ σπάνια η νόσος μπορεί να δημιουργήσει άλλα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα. Είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πνευμονία, προβλήματα ακοής, τύφλωση, εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο) ή ακόμη σε θάνατο.

Ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον έρπητα ζωστήρα;

Οποιοσδήποτε που προσβλήθηκε από ανεμοβλογιά μπορεί να παρουσιάσει έρπητα ζωστήρα, ακόμη και παιδιά. Όμως ο κίνδυνος αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Με τη μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζεται σε άτομα 50 ετών και άνω.

Τα άτομα των οποίων το σύστημα άμυνας του οργανισμού τους δεν λειτουργεί κανονικά (ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς) κινδυνεύουν περισσότερο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς με καρκίνο, λευχαιμία, λέμφωμα, AIDS και άλλες ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ίδιο ισχύει για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ή που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την άμυνα τους όπως ανοσοκατασταλτικά (κυκλοσπορίνη, αζαθειοπρίνη και άλλα), χημειοθεραπεία ή κορτικοστεροειδή.

Ο έρπης ζωστήρας είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε άλλους;

Ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα δεν μεταδίδεται με το φτάρνισμα, το βήχα ή την τυχαία επαφή. Ο ιός μεταδίδεται από άτομα με ενεργό έρπητα ζωστήρα σε άτομα που ποτέ δεν είχαν ανεμοβλογιά διαμέσου της άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες του εξανθήματος και του υγρού τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το άτομο θα παρουσιάσει ανεμοβλογιά και όχι έρπητα ζωστήρα.

Τι πρέπει να γίνεται για την πρόληψη της μετάδοσης του έρπητα ζωστήρα;

Εάν το εξάνθημα της νόσου είναι καλυμμένο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού ελαχιστοποιούνται. Οι ασθενείς πρέπει να έχουν το εξάνθημα τους καλυμμένο, να αποφεύγουν να το αγγίζουν ή να το ξύνουν. Επίσης πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά για να αποτρέπουν τη μετάδοση του.

Ποια είναι η θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα;

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που είναι ενεργά εναντίον του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Μόλις εμφανιστεί το τυπικό εξάνθημα πρέπει να αρχίζει άμεσα η θεραπεία. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία με τα ειδικά αντιιικά φάρμακα τόσο λιγότερο σοβαρή και μικρότερης διάρκειας θα είναι η νόσος.

Το εμβόλιο κατά του ιού της ανεμοβλογιάς-έρπητα
Εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και θεραπείας υπάρχει και το εμβόλιο κατά του ιού της ανεμοβλογιάς-έρπητα, που συστήνεται σε άτομα των 60 ετών και άνω.

Πηγές 
http://www.onmed.gr/…/erpis-zostiras-ta-sumptomata-o-ponos-…
http://www.iatropedia.gr/…/erpis-zostir-osa-prepi-na…/32424/
http://www.iatropedia.gr/encyclopedia/erpis-zostiras/

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi