kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 22:16

Βρούτσης: 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας για 110 ειδικότητες

Written by
Rate this item
(0 votes)

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε 110 ειδικότητες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες) και υπηρεσίες του Δημοσίου (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α) και θα έχουν πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη

Τις ερχόμενες ημέρες θα αρχίσει να υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ ο νέος κύκλος κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου 50.000 άνεργοι θα τοποθετηθούν για πέντε μήνες σε θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015» που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου εργασίας από κοινού με στελέχη της αυτοδιοίκησης, απευθύνεται κυρίως σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος τους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε 110 ειδικότητες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες) και υπηρεσίες του Δημοσίου (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α) και θα έχουν πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη. 

Αναφερόμενος στην κατανομή των θέσεων ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε «σε κλίμα δημιουργικής συναντίληψης καταλήξαμε πως 34.000 θέσεις θα κατανεμηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων 3.500 στις Περιφέρειες ενώ 16.000 σε κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης δράσης εξασφαλίστηκε ύστερα από μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  για την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, περισσοτέρων από 700 εκ μέχρι το τέλος του 2015. 

Βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Η μείωση της ανεργίας κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες είναι μόνο η αρχή».

Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε «από τις 50.000 θέσεις, οι 14.000 αφορούν σε θέσεις σε υπουργεία, ενώ οι υπόλοιπες 36.000 θέσεις αφορούν σε Δήμους, Περιφέρειες, αλλά και σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην κάλυψη των θέσεων από ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων ενώ αποσαφηνίστηκε και το εργασιακό καθεστώς των ωφελουμένων σε ό,τι αφορά σε θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστικές καλύψεις σε ειδικότητες που αφορούν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης πέραν του ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής:
«Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συνεισφορά των προγραμμάτων αυτών στην παροχή πιο αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο και μάλιστα σε νευραλγικούς τομείς καθώς επίσης και ότι παρέχουν τη δυνατότητα ειδικά σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν διόλου αμελητέα εργασιακή εμπειρία.

Συμπερασματικά, είναι υπόθεση όλων μας να υλοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια και κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, χωρίς φυσικά να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας που έχει στόχο την δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης με ικανοποιητικές αμοιβές».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι:

«Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, διασφαλίζουμε απασχόληση και εισόδημα σε αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία, σε 32.000 άνεργους συμπολίτες μας, σε πρώτη φάση. Ενώ έχουμε προτείνει να αυξηθεί κατά 2.000 ακόμη θέσεις ο αριθμός των απασχολούμενων μέσα από το πρόγραμμα, καθώς και το χρονικό διάστημα υλοποίησης του.

Οι 32.000 θέσεις έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας , με πληθυσμιακά κριτήρια και σε ειδικότητες που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις.»

Πηγή: protothema.gr

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi