kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011 12:59

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΡΟΣ, Δήμαρχος Γαλατσίου: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος»

Written by
Rate this item
(0 votes)

Αισιόδοξος πως το 2012 θα είναι μια καλή, και από οικονομικής άποψης, χρονιά για το Δήμο Γαλατσίου δήλωσε ο δήμαρχος Κυριάκος Τσίρος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της δεύτερης κατά σειρά θητείας του. Σε πείσμα των καιρών αλλά και των αντιπάλων του, που ασκούν κριτική για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας, ο Κυριάκος Τσίρος επιμένει πως οι όποιες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών οφείλονται σε διαδικαστικά ζητήματα, δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πολιτική που ασκείται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του ενώ για πρώτη φορά ανακοινώνει πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει για τρίτη φορά το δημαρχιακό αξίωμα.

Κύριε Δήμαρχε, σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επανεκλογή σας. Πώς κρίνετε αυτόν τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας σας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της πρώτης σας θητείας;
Αυτή τη φορά υπήρχε μεγαλύτερη εμπειρία, ξέρω πού βρίσκεται ο Δήμος, τις ανάγκες του, τα προβλήματα, τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Αυτό, όμως, που δεν είχα να αντιμετωπίσω την πρώτη φορά και τώρα βρίσκομαι αντιμέτωπος, όχι μόνο εγώ αλλά όλος ο κόσμος, είναι η πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παρόλα αυτά ήδη ξεκινάμε σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη μας μέσω του Προγράμματος «Πράσινη Ζωή στην πόλη».
Δηλαδή λέτε πως ήταν πιο παραγωγικός αυτός ο πρώτος χρόνος;
Ναι γιατί είχαμε δουλέψει την προηγούμενη τετραετία.
Ναι, αλλά συνεχίζετε τα ίδια λάθη με την προηγούμενη θητεία σας. Και αναφέρομαι σ’αυτό που μας είχατε παραδεχτεί σε μια παλιότερη συνέντευξή σας ότι λέτε σε όλους ναι.
Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια. Ομως τώρα συνειδητοποιώ πως είναι άλλο πράγμα να είσαι γιατρός και άλλο να είσαι δήμαρχος.
Πρόσφατα η Εταιρεία Φυσικού Αερίου έκοψε την παροχή στον Ζ’ Βρεφονηπιακό Σταθμό γιατί ο Δήμος δεν είχε εξοφλήσει ένα λογαριασμό ύψους 12.500 ευρώ. Είναι πράγματι τόσο τραγικά τα οικονομικά του Δήμου, κ. Δήμαρχε;
Ισα ίσα, κ. Γιαννακόπουλε, τα οικονομικά του Δήμου είναι πάρα πολύ καλά. Αυτό ήταν θέμα καθαρά διαδικασιών. Λόγω αλλαγής προέδρου στο νομικό πρόσωπο, χάθηκε ο λογαριασμός που μας είχε σταλεί. Δεν ήταν οικονομικό το θέμα αλλά διαδικαστικό.
Και ποιός έφταιγε;
Εγινε ΕΔΕ προκειμένου να δούμε πώς χάθηκε και από ποιόν χάθηκε ο λογαριασμός. Σας ξαναλέω, δεν ήταν οικονομικό το πρόβλημα, ήταν καθαρά διαδικαστικό.
Ναι, αλλά δεν πληρώσατε και την ΕΥΔΑΠ...
Και αυτό είναι διαδικαστικό. Συνέβει ακριβώς το ίδιο.
Και με τους προμηθευτές; Στους προμηθευτές δεν χρωστάει ο Δήμος;
Κοιτάξτε, χρωστούσαμε χρήματα και στους προμηθευτές αλλά ήδη έχουμε ξεκινήσει και πληρώνουμε συνεχώς. Και με την ευκαιρία να σας πω πως ίσως να μην χρειαστεί να πάρουμε το δάνειο του 1,6 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Γαλατσίου αυτή τη στιγμή; Χρωστάει ο Δήμος, πόσα και σε ποιούς;
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Γαλατσίου είναι πολύ καλή και μάλιστα συγκριτικά με άλλους δήμους είναι εξαιρετικά καλή. Κάποια στιγμή ο Δήμος είχε φτάσει πράγματι να χρωστάει κάπου 2,5 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και 1,5 εκατ. σε δάνεια. Από τα 2,5 εκατ. των προμηθευτών έχει ήδη εξοφληθεί το 80% και συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Και όπως σας είπα, ίσως σταματήσουμε και τη διαδικασία για το δάνειο από το Παρακαταθηκών γιατί εξοικονομήθηκαν χρήματα από τη σωστή διαχείριση που κάναμε τον προηγούμενο χρόνο.
Είπατε, κ. Δήμαρχε, ότι κάνατε σωστή διαχείριση την προηγούμενη τετραετία. Ωστόσο την προηγούμενη τετραετία διαχειριστήκατε, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, 6 εκατ. ευρώ επιπλέον από την προηγούμενη τετραετία του απελθόντος δημάρχου κ. Τούντα. Συν 1 εκατ. ευρώ που σας είχε αφήσει πίστωση. Σύνολο 7 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Και ερχόμαστε τώρα στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας σας να χρωστάει ο Δήμος 3 εκατομμύρια.
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα διότι και η προηγούμενη διοίκηση άφησε οφειλές. Πράγματι το 2010 είχαμε πολλές οφειλές. Το 2011 όμως καταφέραμε να μειώσουμε τις δαπάνες σημαντικά και να αυξήσουμε παράλληλα τα έσοδά μας και τώρα ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Και το 2012 θα είναι καλύτερο. Μάλιστα, αν δείτε τον προϋπολογισμό, θα έχουμε μισό εκατομμύριο περίπου αποθεματικό.
Σε μια προηγούμενη συνέντευξή σας, μάς είχατε πει ότι στην προηγούμενη θητεία σας δεν είχατε μείνει ικανοποιημένος από τις επιλογές που είχατε κάνει για τη στελέχωση της πυραμίδας της διοίκησης. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, ποιό είναι το συμπέρασμά σας για τις τωρινές επιλογές σας; Εχετε επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις;
Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως ναι, είμαι ικανοποιημένος. Υπάρχουν βέβαια κάποιες δυσλειτουργίες αλλά με τον καιρό θα τις διορθώσουμε κι αυτές.
Σε ποιούς τομείς έχετε εντοπίσει τις δυσλειτουργίες, όπως τις λέτε;
Δεν θα ήθελα να σας πω ακόμα. Μόλις όμως έχω όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι, θα σας πω.
Κύριε Δήμαρχε, ο τομέας καθαριότητας του Δήμου, αν και κοστίζει σημαντικά χρήματα στους δημότες (5.100.000 ευρώ θα είναι το κόστος για το 2012) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης. Γνωρίζετε και το βλέπετε και ο ίδιος ότι το Γαλάτσι δεν είναι καθαρό. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Συγκριτικά το Γαλάτσι είναι από τους καθαρότερους δήμους και μάλιστα μόλις τελείωσε η απεργία, εμείς μαζέψαμε τα σκουπίδια μέσα σε τρεις μέρες όταν οι άλλοι χρειάστηκαν δέκα μέρες. Δεν σημαίνει, βέβαια, πως είμαστε ευχαριστημένοι με την εικόνα της πόλης αλλά συγκριτικά με άλλους δήμους είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και το παλεύουμε. Ομως το πρόβλημα της καθαριότητας είναι η έλλειψη προσωπικού. Εφυγαν τουλάχιστον 12 άτομα από τους συμβασιούχους, συνταξιοδοτήθηκαν άτομα που φοβήθηκαν την εφεδρεία και τώρα μας λείπει προσωπικό.
Εχει περάσει από το μυαλό σας, κ. Δήμαρχε, η συμμετοχή των ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων;
Προσωπικά θεωρώ ότι η συμμετοχή των ιδιωτών σε ορισμένους τομείς της καθαριότητας, όπως για παράδειγμα στα ογκώδη όπου αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία, θα ήταν θετική. Ομως, προς το παρόν δεν σκέφτομαι να αναλάβω κάποια πρωτοβουλία.
Κατά καιρούς λαμβάνονται αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, πολλές φορές μάλιστα ομόφωνες, αλλά για κάποιο λόγο μένουν στα χαρτιά. Και σαν παράδειγμα σας αναφέρω τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Τρίτης, την οδό Αιγοσθένων κλπ... Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό;
Πάντα εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως προς τα δύο θέματα που αναφέρατε, επιτρέψτε μου να σας πω γιατί έχουν καθυστερήσει. Το θέμα της Αιγοσθένων έχει μπλοκάρει με τη μετατροπή της Λ. Βεΐκου σε εθνικό δρόμο. Για το θέμα της λαϊκής της Τρίτης βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική λύση. Εχουμε βρει πού θα πάει προκειμένου να φύγει από την Ελ. Βενιζέλου.
Πού θα πάει;
Κοιτάξτε, ακόμα δεν είναι κάτι επίσημο αλλά αυτό που σκεφτόμαστε είναι να μένει τρεις μήνες στην Καραϊσκάκη και τρεις μήνες από πάνω, στην Κουντουριώτου. Το θέμα θα έχει λυθεί το αργότερο μέχρι τέλος του Ιανουαρίου του 2012.
Υπάρχει ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Αλσος του Βέικου. Η Διεύθυνση Δασών Αθηνών έχει επιβάλλει πρόστιμα στο Δήμο για τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα έχω και μια πληροφορία ότι τα πρόστιμα αυτά ο Δήμος θα τα πληρώσει μέσω της παρακράτησης από τους θεσμοθετημένους πόρους. Πείτε μας πώς έχει το θέμα και πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε.
Είναι σοβαρό το θέμα, κ. Γιαννακόπουλε. Ο νέος δασάρχης εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο και γι’αυτό ζητάει να κατεδαφίσουμε τις εγκαταστάσεις και αν δεν το κάνουμε, θα μας βάλει πρόστιμο. Εμείς έχουμε ήδη κάνει τις επαφές μας με το υπουργείο Γεωργίας, με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την Περιφέρεια Αττικής και πιστεύω πως σύντομα το θέμα θα ρυθμιστεί. Ειδάλλως, θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση πως ο Δήμος Γαλατσίου ούτε θα πληρώσει κάποιο πρόστιμο ούτε θα κατεδαφίσει. Μάλιστα, αν χρειαστεί, θα κάνουμε κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε το Αλσος Βέικου.
Τι εννοείτε θα ρυθμιστεί; Εχετε ξεκινήσει διαδικασίες να τα νομιμοποιήσετε;
Υπάρχει μία υπουργική απόφαση βάσει της οποίας διατηρήθηκαν εγκαταστάσεις στον Πανελλήνιο, στο Πεδίο του Αρεως. Η απόφαση αυτή αναφέρεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πάνω σ’αυτή θα βασιστούμε κι εμείς διότι και το κολυμβητήριο δόθηκε για ολυμπιακή χρήση. Στο μοντέλο του Πανελληνίου, λοιπόν, θα βασιστούμε κι εμείς.
Κύριε Δήμαρχε, ακούγεται στην πιάτσα πως εντός του συνδυασμού σας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται διάφορες τάσεις, ότι υπάρχουν φωνές που διαφωνούν με εσάς. Αληθεύει;
Αυτές οι πληροφορίες δεν αληθεύουν. Αλλά όποιος θέλει να πειραματιστεί, ας δει πού κατέληξαν οι έξι που έφυγαν από το συνδυασμό μας την προηγούμενη τετραετία, τους οποίους καταδίκασε ο γαλατσιώτικος λαός. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε τη γνωστή φράση πως όποιος φεύγει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος!
Σε προηγούμενη συνέντευξή σας, πριν τις εκλογές του 2010, μας είχατε δηλώσει ότι θέλατε άλλη μια τετραετία στη διοίκηση του Δήμου για να ολοκληρώσετε το έργο σας και μετά θα αποσυρθείτε. Τη δεύτερη τετραετία, όπως ζητήσατε, σας την έδωσε ο λαός του Γαλατσίου. Να συμπεράνω, λοιπόν, ότι στο τέλος της τετραετίας θα αποσυρθείτε;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη σκέψη μου είναι να μην διεκδικήσω για τρίτη φορά τη δημαρχία. Εχω ήδη δρομολογήσει μεγάλα έργα για το Γαλάτσι, όπως το κέντρο πόλης, τον ποδηλατόδρομο, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα σ’αυτή την τετραετία. Και όπως έχει πει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αν θυμάμαι καλά, η παραμονή στην εξουσία μετά από δύο τετραετίες, είναι συντηρητική άποψη. Αν το θέλετε με ποσοστά, κατά 90% δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος.
Αφήνετε, όμως, ένα 10%...
Πότε δεν ξέρεις πώς θα έρθουν τα πράγματα.
Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Δήμαρχε!
Εγώ σας ευχαριστώ και επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχές μου προς όλους τους Γαλατσιώτες για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων!

Πηγή: palmosnews.gr

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi