kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2011 16:54

Οι Απεραθίτες τίμησαν τον συντοπίτη τους και παιδαγωγό Γεώργιο Δημ. Ζευγώλη στο Δημαρχειο Γαλατσιου

Written by
Rate this item
(0 votes)

Μια βραδιά αφιερωμένη στον παιδαγωγό, συγγραφέα και αντιστασιακό Απεραθίτη Γεώργιο Δ. Ζευγώλη διοργάνωσε ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου, στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» του Δημαρχείου Γαλατσιου, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.Η εκδήλωση είναι αλήθεια πως προσέλκυσε πλήθος κόσμου κι αυτό όχι τυχαία. Είναι γεγονός πως ο Σύλλογος Απεραθιτών φημίζεται για τις προσεγμένες εκδηλώσεις και δράσεις του, οι οποίες αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους τους παρευρισκομένους. Αυτό συνέβει και το περασμένο Σάββατο και η αίθουσα στο ισόγειο του Δημαρχείου πλημμύρισε από κόσμο, οι οποίοι εκτός από την εκδήλωση αυτή, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και τα έργα της έκθεσης ζωγραφικής του επίσης Απεραθίτη καλλιτέχνη Γ. Πολυκράτη που κοσμούσαν την αίθουσα.
Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Απεραθίτικου Συλλόγου κ. Πέτρου Καραπάτη, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους αλλά και το δήμαρχο Κ. Τσίρο καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, οι οποίοι παραχώρησαν την αίθουσα.
Στη ζωή, το έργο και την δράση του αείμνηστου Γεωργίου Δημ. Ζευγώλη αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς. Ο κ. Φώτης Αντωνίου, τέως λυκειάρχης και μαθητής του Γ. Ζευγώλη, αναφέρθηκε στα χρόνια τα οποία ήταν μαθητής του στην Αρτα, αρχές της δεκαετίας του ‘60 και τις καινοτομίες που εισήγαγε στην εκπαίδευση εκείνη την εποχή.
Η κα Ελευθερία Γιακουμάκη, διδάκτωρ Γλωσσολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, στάθηκε ιδιαίτερα στον χαρισματικό λόγο του συγγραφέα και στις συνεχείς πνευματικές του αναζητήσεις με ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο του ταξίδι στην Κρήτη για το βιβλίο του «Κρητικοί έποικοι στ’ Απεράθου της Νάξου», το οποίο ως γνωστόν βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο κ. Νίκος Πρωτονοτάριος, καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μαθητής του Γ. Ζευγώλη, μετέφερε αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια σε σχολείο των Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 με καθηγητή τον Γιώργο Ζευγώλη και τη βοήθεια του στην ανακάλυψη «της νόσου της Νάξου».
Με τη σειρά της η κα Εύη Σκληράκη, ιστορικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στον παιδαγωγικό του ρόλο και τις συνεχείς μετακινήσεις του Γ. Ζευγώλη κατά την εκπαιδευτική του διαδρομή από νησί σε νησί και μάλιστα με καΐκια καθώς και τη σύλληψη του από το μετεμφυλιακό κράτος σε σχολείο της Σύρας ενώ δίδασκε στην τάξη του.
Η δικηγόρος κα Σοφία Γρατσία - Χατζούδη εκ μέρους του Δ.Σ του Απεραθίτικου Συλλόγου αναφέρθηκε στην αγωνιστική και αντιστασιακή του δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του Κ.Κ.Ε κατά τη διάρκεια της κατοχής και μετά τόσο στη Νάξο, όσο και στην Αθήνα με ιδιαίτερη αναφορά στην παραμονή του στο κολαστήριο της Μακρονήσου και την γενναία και αξιοπρεπή του στάση.
Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης φιλόλογος Ειρήνη Ψωρογιάννη διάβασε σύντομο χαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου, ενώ ο επίσης Απεραθίτης φοιτητής Μανώλης Νανούρης απήγγειλε σχετικό ποίημα του τιμώμενου συγγραφέα.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς έγινε προβολή βίντεο στο οποίο ο αείμνηστος Γ. Ζευγώλης αφηγείται μια σατιρική λαογραφική ιστορία από το χωριό του την Απείρανθο της Νάξου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον άνθρωπο, επιστήμονα και καθηγητή του, τονίζοντας συγκινημένος, ότι αισθάνεται υπερήφανος σαν Ελληνας σαν μαθητής του, σαν συγχωριανός του αλλά και σαν συγγενής του.
Επίσης, το παρών έδωσε ο πρώην υφυπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής Κυκλάδων και Ευρωβουλευτής Μίκης Πρωτοππαπαδάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ Νίκος Μαιτός,πρόεδροι τοπικών Ναξιακών Συλλόγων, καθηγητές Πανεπιστημίων, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δέτσης, ο Στρατηγός ε.α. και αντιστασιακός Μ. Βαρδάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Γιάννης Σιδερής και πλήθος απο Απεραθίτες της Αθήνας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία διήρκησε τρεις ώρες χωρίς να έχει αποχωρήσει κανένας, ο Σύλλογος και τα παιδιά του αείμνηστου Γ. Ζευγώλη πρόσφεραν κέρασμα στο κοινό.
Ιδανικός επίλογος αυτής της εκδήλωσης θα μπορούσε να είναι η εξής προτροπή: η δράση και η στάση ζωής του αείμνηστου Γ. Ζευγώλη να αποτελέσουν σήμερα υπόδειγμα για όλους εμάς σήμερα. «Η ανιδιοτέλειά του, ο σεβασμός του στις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, η επιλογή του σε αγώνες σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, το ήθος και η σεμνότητά του, η επιλογή της προσφοράς στο εμείς αντί στο εγώ, ας αποτελέσουν φάρο για τη σημερινή εξίσου δύσκολη εποχή που ζούμε» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Πηγη: palmosnews.gr

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi