kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011 11:19

Καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο Γαλατσι

Written by
Rate this item
(0 votes)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσιου που συνεδρίασε στις 16 Νοεμβρίου συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Στην Οικονομική Επιτροπή, που είχε συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ευθύμιος Παναγιωτακόπουλος, πρότεινε οι συντελεστές των τελών καθαριότητας και φωτισμού να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2011. Ομως, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, αν και συμφώνησαν με την πρόταση του αντιδημάρχου Καθαριότητας, επέσημαναν ότι η διοίκηση πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της παροχής καλύτερων υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Παρ’όλα αυτά, αποφασίστηκε ομόφωνα η διατήρηση των συντελεστών καθαριότητας και φωτισμού στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2011 και πιο συγκεκριμένα:
- Οικιακός συντελεστής σε 1,51 ευρώ / τ.μ.
- Επαγγελματικός συντελεστής σε 4,29 ευρώ / τ.μ.
Οι συντελεστές που θα ισχύσουν από 1/1/2012 θα περιλαμβάνουν και εκείνα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και μέσα στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση τους ισχύοντες συντελεστές που καθορίστηκαν με την 62/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη συνολική επιφάνεια των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όπως αυτή προκύπτει από τη σχετική βεβαίωση της Δ.Ε.Η. και τις συνθήκες που διαμορφώνονται βάσει της τρέχουσας κατάστασης με τη συνεχή μείωση της συνολικής ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας των ακινήτων στην περιοχή του Γαλατσίου, ο Δήμος θα εισπράξει κατά το έτος 2012 τα ακόλουθα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού:
1. Από οικιακή χρήση (συνολική επιφάνεια 2.500.000 τ.μ.) 3.775.000,00 ευρώ
2. Από επαγγελματική χρήση (συνολική επιφάνεια 305.000 τ.μ.) 1.308.450,00 ευρώ
3. Εσοδα εισπραττόμενα από την υπηρεσία 11.000 ευρώ
4. Εσοδα από υπηρεσίες καθαριότητας εμποροπανηγύρεων 9.000 ευρώ
5. Κόστος προγράμματος ΑμΕΑ, πολυτέκνων κλπ. -2.400 ευρώ
Σύνολο 5.101.050,00 ευρώ
Ο κ. Ευθύμιος Παναγιωτακόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα, είπε: «Επρεπε κανονικά φέτος να προχωρήσουμε σε αύξηση των ανταποδοτικών, αλλά φέτος για πρώτη φορά το κριτήριο ήταν η οικονομική ύφεση που επικρατεί και βλέποντάς την προτείναμε να μην υπάρχει καμία αύξηση στους συντελεστές και απ΄ την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε ως διοίκηση για να προχωρήσουμε»
Παίρνοντας τον λόγο η κα Ελένη Αυλωνίτου των «Πολιτών σε Δράση» υπενθύμισε στη διοίκηση ότι τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί τα τελευταία 5 έτη κατά 23,5%. Απαντώντας ο κ. Παναγιωτακόπουλος παρότρυνε την κα Αυλωνίτου να συγκρίνουν την αύξηση των δημοτικών τελών κατά τα τελευταία έτη στο Δήμο Γαλατσίου σε σχέση με τους υπόλοιπους όμορους Δήμους προκειμένου να αποδείξει ότι ο Δήμος Γαλατσίου έχει υποστεί ελάχιστες αυξήσεις.
Συμφωνώντας με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μαγκανάρης του «21ου αιώνα» είπε: «Οντως τα δημοτικά τέλη του Δήμου Γαλατσίου, παρά την αύξηση των τελευταίων χρόνων, είναι χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων Δήμων». Ωστόσο παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως η παράταξή του τάσσεται υπέρ της μη αύξησης, κατέκρινε τον τρόπο διαχείρισης της διοίκησης ως προς το ζήτημα της καθαριότητας, λέγοντας: «Τα δημοτικά τέλη έχουν τα χαρακτηριστικά της ανταποδοτικότητας. Δεν υπάρχει μέριμνα και στόχευση ώστε να βελτιώσετε την υπηρεσία καθαριότητας. Δεν προκύπτει προοπτική του συνεργείου καθαριότητας ούτε μηχανολογικός εξοπλισμός. Χάσατε 270.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με τα οποία θα είχαμε δύο ακόμα απορριμματοφόρα. Το μόνο ελαφρυντικό σας ήταν ότι δεν ξέρατε πότε έληγε το πρόγραμμα. Δυστυχώς, οι κάδοι έχουν μειωθεί και δεν αντικαθίστανται. Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός, εξοπλισμός και κάδοι».
Σύμφωνα με την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης θα πρέπει να γίνεται μεταφόρτωση των απορριμμάτων σε μεγάλο κοντέινερ και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της ανακύκλωσης που, όπως υποστήριξε, έχει αφεθεί στη μοίρα του. Κλείνοντας ο κ. Μαγκανάρης υπογράμμισε ότι με τη μη αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στην ουσία «ο αντιδήμαρχος μάς λέει ότι θα είναι στο μηδέν η αύξηση αλλά θα συνεχιστεί η κακοδιαχείριση».
Απ΄την άλλη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αρης Παπαδοκωστόπουλος του «Αλλου Δρόμου» ναι μεν συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παναγιωτακόπουλου αλλά τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μεταφορτώσεις που γίνονται στο γκαράζ του Αλσους Βεΐκου. Αυτή η δασική αναδασωτέα περιοχή δεν μπορεί άλλο να υπόκειται τις παρανομίες τις δικές μας. Είναι προφανές ότι καθαριότητα στην πόλη δεν υπάρχει και απ’ό,τι φαίνεται θα πάμε και στην ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών».
Για ομαδική προσπάθεια ως προς τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στο Γαλάτσι μίλησε ο κ. Αθανάσιος Μπούρας αναφέροντας τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Δήμο όπως στο θέμα της ανακύκλωσης, στην έλλειψη και στο πλύσιμο των κάδων.
Ο δημοτικός σύμβουλος του «21ου αιώνα» κ. Ιωάννης Σίδερης, υποστήριξε ότι «το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για δεύτερη φορά και θέλετε να σας δώσουμε συγχαρητήρια που δεν υπάρχει αύξηση στα τέλη σε μία κατάσταση σαν τη σημερινή; Δυστυχώς, δεν έχετε καταλάβει την έννοια της ανταποδοτικότητας».
Αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα είναι λογικό να μην υπάρχει αύξηση υπογράμμισε η κα Ελενα Ζέρβα της παράταξης «Πράσινο Γαλάτσι» και προέτρεψε τη διοίκηση Τσίρου να υιοθετήσει κάποιες προτάσεις που τίθενται από δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων.
Τέλος, η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν μείωση των τελών κατά 50%.
Στην ψηφοφορία οι Ε. Ζέρβα, Γ. Καπέλης, Ε. Αυλωνίτου και «21ος αιώνας» (με τις παρατηρήσεις που έθεσε) έδωσαν θετική ψήφο στην πρόταση του αντιδημάρχου καθαριότητας ενώ καταψήφισαν οι «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αλλος δρόμος».

Πηγη: palmosnews.gr

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi