kentriko banner omorfos teliko33kosmos

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 18:54

Συνέντευξη του Γιώργου Μαρκόπουλου στον Παλμό Γαλατσίου

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Γιώργος Μαρκόπουλος έχει διατελέσει για δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος στο Γαλάτσι καθώς και αντιδήμαρχος Καθαριότητας επί δημαρχίας Θεόδωρου Τούντα. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο του ίδιου πανεπιστημίου στη διοίκηση επιχειρήσεων και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατάγεται από την Καλαμάτα και μένει στο Γαλάτσι από το 1980

«ΠΑΛΜΟΣ»: Κύριε Μαρκόπουλε, πριν λίγες μέρες ανακοινώσατε ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου. Μαζί με αυτούς που έχουν μέχρι τώρα ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, συν δυο ακόμα υποψηφίους από τα κόμματα της αριστεράς, αισίως οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γαλατσίου θα φτάσουν τους εννέα. Πού νομίζετε ότι οφείλεται ο υπερβολικός, κατά τη γνώμη μας, αριθμός υποψηφίων δημάρχων για τα δεδομένα της πόλης μας;  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί ο αριθμός να σας φαίνεται υπερβολικός, όμως σίγουρα δείχνει την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στο Γαλάτσι. Κύριε Γιαννακόπουλε, στη ζωή μου έχω μάθει να σκέφτομαι απλά και πρακτικά. Το θέμα που αναφέρετε, με πηγαίνει πίσω… στο 1ο έτος μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων, όταν μάθαμε το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Προφανώς, για να υπάρχουν τόσες υποψηφιότητες, υπάρχει έντονη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά στο Δήμο, αλλά και έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά στο οποίο φυσικά έχει παίξει μεγάλο ρόλο και η πρωτοφανής κρίση την οποία όλοι οι Έλληνες βιώνουμε. Υπάρχει, άρα, ζήτηση για αλλαγή και προσφορά εναλλακτικών προτάσεων.

Γιατί, λοιπόν, να χαρακτηρίσουμε υπερβολικό τον αριθμό; Είναι κακό να εμφανίζονται περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν; Είναι αρνητικό να έχει ο πολίτης να επιλέξει ανάμεσα σε περισσότερες επιλογές; Προσωπικά, δεν θα ήθελα να είμαι… μόνος μου υποψήφιος. Και πολύ περισσότερο, δεν θα χαρακτήριζα ποτέ άλλες υποψηφιότητες ως «γελοιοποίηση του θεσμού» όπως έκανε ο απερχόμενος Δήμαρχος, δήλωση η οποία είπα και στον ίδιον ότι με ξένισε κι ας μην αναφερόταν σε εμένα, γιατί θεωρώ ότι δεν αρμόζει ούτε στον κ. Τσίρο ούτε στο Γαλάτσι. Προσωπικά, η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει, γι’ αυτό και καλωσορίζω κάθε συνυποψήφιο και εύχομαι να έχουμε καλό εκλογικό αγώνα.


«Π»: Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι υποψήφιοι να ενώσετε τις δυνάμεις σας και να μετάσχετε με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο στις εκλογές; 


Γ.Μ.: Δεν μπορώ να μιλήσω υποθετικά για άλλους, μπορώ όμως να σας απαντήσω για τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που ήδη με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Το δικό μας ψηφοδέλτιο θα είναι, όπως λέτε, ισχυρό. Κατά τη γνώμη μου, το ισχυρότερο. Γι’ αυτό κατεβαίνουμε άλλωστε, για να πάρουμε τις εκλογές και να φτιάξουμε όλοι μαζί τα πράγματα στο Δήμο μας. Όμως, όχι μόνο δεν είμαστε μια «κλειστή ομάδα», αλλά επιζητούμε τις συνεργασίες. Σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι που αγαπούν το Γαλάτσι, έχουν καλές ιδέες και όρεξη για προσφορά, οι οποίοι σήμερα φαίνεται να ανήκουν σε άλλους χώρους. Μακάρι να έρθουν κοντά μας. Είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές. Να είστε βέβαιος ότι και προσωπικά, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχω αυτό.


«Π»: Πολλοί θεωρούν ότι προέρχεστε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, εξάλλου και εσείς δεν το έχετε αποκρύψει. Αυτός όμως ο χώρος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα εκπροσωπηθεί από τρεις συνδυασμούς στις εκλογές του Μαΐου. Πιστεύετε ότι θα κατορθώσετε να είστε εσείς ο κύριος εκφραστής αυτού του πολιτικού χώρου;


Γ.Μ.: Στόχος του συνδυασμού μας θα είναι να είμαστε οι κύριοι εκφραστές των συμπολιτών μας στο Γαλάτσι. Κανενός πολιτικού χώρου. Αν κάποιος άλλος υποψήφιος θέλει να πάρει «ευλογία» από οποιοδήποτε κόμμα, δικαίωμά του. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Και δεν το λέω απαξιωτικά αυτό, κάθε άλλο. Όπως πολύ σωστά είπατε, δεν έκρυψα ποτέ τίποτα για τον εαυτό μου και όλο το Γαλάτσι γνωρίζει τι ψήφιζε παραδοσιακά η οικογένειά μου. Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν να κάνουν με την Αυτοδιοίκηση. Γνώμη μου ήταν πάντα ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση - ιδίως μάλιστα σε έναν Δήμο όπως το Γαλάτσι - και κομματικές ταυτότητες, δεν συνδυάζονται. Άλλωστε, αυτό το έχω αποδείξει και στην πράξη. Ποτέ δεν ζήτησα τη στήριξη των συμπολιτών μου με κομματικές «πλάτες». Και μάλιστα, το 2006 πίστευα ότι η καλύτερη επιλογή για το Γαλάτσι ήταν ο κ. Τούντας και συμπαρατάχθηκα μαζί του, παρόλο που προερχόταν από άλλο κόμμα. Τότε, μάλιστα, κάποιοι προσπάθησαν ακόμα και να χάσω τη δουλειά μου… Οι συμπολίτες μας, όμως, ενέκριναν απόλυτα την επιλογή μου και με τίμησαν με την 1η θέση Δημοτικού Συμβούλου. 
Αλλά για να επιστρέψω στο σήμερα, θεωρώ εντελώς εκτός τόπου και χρόνου όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται από κάποιους για κομματικές στηρίξεις, «χρίσματα» κλπ. Αυτά είναι κατάλοιπα μιας άλλης εποχής. Είναι δυνατόν σήμερα να θεωρούμε ότι υπάρχουν κομματικά μαντριά; Είναι προσβλητικό και για τους πολίτες, και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και για τα ίδια τα κόμματα.


«Π»: Εσείς, συνεπώς, δεν πιστεύετε ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με κομματικά κριτήρια; Δεν πιστεύετε, για παράδειγμα, ότι όποιος είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ως «προίκα» τις ψήφους του κόμματος που ήρθε πρώτο στο Γαλάτσι στις τελευταίες εκλογές; Κι επί τη ευκαιρία, τι προφίλ θα περιμένατε να έχει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι;


Γ.Μ.: Υποτιμά τους πολίτες όποιος πιστεύει ότι θα επιλέξουν Δήμαρχο με βάση τις κομματικές ταμπέλες. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ που με ρωτάτε, δεν βρίσκω σωστό να αναφερθώ ούτε στα εσωτερικά ενός κόμματος, ούτε μιας άλλης δημοτικής παράταξης. Αν θέλουν να δώσουν κομματική στήριξη, ας την δώσουν σε όποιον νομίζουν. Από εμένα, τουλάχιστον, θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε υποψηφιότητα, αρκεί να είναι ένας άνθρωπος αληθινός Γαλατσιώτης και όχι «κομματική μεταγραφή» -που έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω και να επιβίωνε στο Δήμο μας. 
Στο κάτω - κάτω, τι έχουμε να χωρίσουμε οι Γαλατσιώτες μεταξύ μας κύριε Γιαννακόπουλε; Τίποτα. Τι έχει, για παράδειγμα, να χωρίσει η δική μου ή η δική σας οικογένεια, με την οικογένεια Σουφλέρη ή την οικογένεια Δραγώνα; Συγγνώμη που αναφέρω τα ονόματα των ανθρώπων, απλώς πρόκειται για οικογένειες που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν αυτόν τον χώρο της Αριστεράς από όταν βρισκόταν στο 4% και στο 7%, έχουν τη διαδρομή τους, είναι απολύτως αξιοσέβαστοι άνθρωποι και ανιδιοτελείς αγωνιστές, αλίμονο λοιπόν αν έμπαιναν ανάμεσά μας διαχωριστικές γραμμές εξαιτίας των κομμάτων. Θέλω να πω ότι δεν είναι δυνατόν η σχέση σου με τον γείτονά σου να εξαρτάται από το ποιο κόμμα υποστηρίζει. Ιδίως σήμερα, μάλιστα, που όλοι μας αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά προβλήματα, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανές και δυνατές τις τοπικές κοινότητές μας.


«Π»: Έχετε διατελέσει στο παρελθόν Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Γαλατσίου. Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και ποιές είναι οι λύσεις που εσείς προτείνετε;


Γ.Μ.: Όλη μου τη ζωή, την έχω περάσει στο Γαλάτσι. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι η οικογενειακή μας ταβέρνα, «το Στέκι». Εδώ φτιάχνω κι εγώ τη δική μου οικογένεια και ονειρεύομαι μια μέρα που θα αποκτήσω παιδιά, να μεγαλώσουν στο περιβάλλον που τους αξίζει. Γι’ αυτό και από 28 χρονών, παράλληλα με τη δουλειά μου, ασχολήθηκα με την Αυτοδιοίκηση στο Δήμο μας. Το ξέρω, λοιπόν, το Γαλάτσι, κι από την καλή κι από την ανάποδη. Όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μας βέβαια. Κι επειδή δεν θεωρώ ότι στις μέρες μας υπάρχουν «αυθεντίες», κάθε μέρα συζητώ με δεκάδες Γαλατσιώτισσες και Γαλατσιώτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μάλιστα, με το νέο έτος, θα ξεκινήσουμε μια οργανωμένη πορεία από γειτονιά σε γειτονιά, για να καταγράψουμε μαζί τα προβλήματα και να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας.
Τώρα, αν θέλετε να κάνουμε μια αναφορά σε προβλήματα που είναι δεδομένο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, σίγουρα το υπ’ αριθμόν ένα στις μέρες μας είναι η κοινωνική πολιτική του Δήμου. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο να υπολειτουργούν. Ούτε, φυσικά, να κινδυνεύουν να κλείσουν Παιδικοί Σταθμοί και ΚΑΠΗ. Δίπλα σε όλα αυτά, βάζω το θέμα του προσωπικού του Δήμου μας. Αν πάνε όλα καλά στις εκλογές, θα είμαι διπλά τυχερός γιατί θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ ξανά με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας. Εργαζόμενους που περνάνε πολλά αυτόν τον καιρό, από πολλούς μπορεί να είναι παρεξηγημένοι, αλλά οι περισσότεροι είναι αληθινά διαμάντια. Τους χρειαζόμαστε. 
Βέβαια, στον πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας, είναι ασφαλώς η προστασία και η αξιοποίηση των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων και η δημιουργία νέων, ιδίως μιας κεντρικής πλατείας. Το ίδιο και η άσκηση πίεσης για να έρθει το Μετρό στο Γαλάτσι - γιατί, φυσικά, ως εκεί μπορεί να φτάσει ο Δήμος, στην άσκηση πολιτικής πίεσης. Όμως να σας πω κάτι κύριε Γιαννακόπουλε; Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα έργα, τα ακούω από τους υποψήφιους Δημάρχους από όταν ήμουν παιδάκι και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να ακούγονται μέχρι να γεράσουμε… Ε, δεν θέλω να λέω κι εγώ τα ίδια… Ασφαλώς και θα ήταν καλό να γίνουν όλα αυτά, αλλά σήμερα προέχουν άλλα. Ούτε ρεαλιστικό είναι να μιλάμε εν μέσω της σημερινής οικονομικής κατάστασης για υπερβολικά μεγαλεπήβολα έργα, αλλά ούτε και είναι αυτό που καίει τους συμπολίτες μας.
Αυτό που μας καίει άμεσα, λοιπόν, είναι να διευκολύνουμε όσο γίνεται την καθημερινότητα του πολίτη. Έστω και λίγο μέρα με τη μέρα, βήμα-βήμα. Κι από εκεί και πέρα, όσο φτιάχνουν τα πράγματα, στόχος είναι μια μέρα το Γαλάτσι να συνδυάζει τις υποδομές του κέντρου με τις ανέσεις του προαστίου. 


«Π»: Διαβάζω ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας: «Επειδή με γνωρίζετε, ξέρω ότι δεν περιμένετε από εμένα “υψηλή πολιτική”. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι πολίτης. Είμαι ο Γιώργος που ξέρετε και που αν με πάρετε τηλέφωνο να μου πείτε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο οποίο μπορώ να βοηθήσω, θα ανέβω στο μηχανάκι, θα ειδοποιήσω και δύο συνεργάτες μου και θα έρθουμε να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε. Έτσι καταλαβαίνω εγώ την αυτοδιοίκηση.» Ειλικρινά, κ. Μαρκόπουλε, αυτή είναι η φιλοσοφία και η θέση σας για την Τ.Α. και τα προβλήματά της;


Γ.Μ.: Ναι, ασφαλώς και αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Τόσα χρόνια χορτάσαμε από «μεγάλα λόγια», δεν συμφωνείτε; Εμένα, λοιπόν, δεν μου ταιριάζουν αυτά. Ούτε δήθεν «υψηλή πολιτική», ούτε τίποτα. Απλές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα είναι το σημαντικότερο.
Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Δήμαρχος Γαλατσίου μπορεί…να διώξει μόνος του την τρόικα, ε τότε ας βρει τον κατάλληλο, δεν είμαι εγώ. Έχουμε την άποψή μας ασφαλώς, αλλά δεν είναι η πλειοδοσία πολιτικών τσιτάτων που θα κρίνει τις εκλογές. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Δήμαρχος Γαλατσίου μπορεί να φτιάξει μόνος του το Μετρό, επίσης ας βρει τον κατάλληλο, δεν είμαι εγώ. Σας είπα, ασφαλώς να ασκήσουμε πολιτική πίεση, αλλά ως εκεί, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο... Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Δήμαρχος Γαλατσίου πρέπει να εκφράζει συγκεκριμένο κόμμα, ας πάει στις κομματικές υποψηφιότητες και ας επιλέξει. Σίγουρα θα μείνει μακριά από εμάς. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Δήμαρχος Γαλατσίου πρέπει να λέει μεγαλόστομα συνθήματα, εγώ θα τον απογοητεύσω. 
Τοπική Αυτοδιοίκηση για εμάς σημαίνει μεράκι, αγάπη για την πόλη μας και κυρίως λύσεις σε πρακτικά προβλήματα. Όχι φρου φρου και αρώματα…


«Π»: Λέτε ότι έχετε μια σπουδαία ομάδα από ανθρώπους έμπειρους αλλά και άλλους που έχουν πολλές γνώσεις και καλές ιδέες. Μπορείτε να μας πείτε ποιοί είναι αυτοί που αποτελούν την ομάδα η οποία σας στηρίζει;


Γ.Μ.: Είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικά, αλλά και αρκετοί συμπολίτες μας, γνωρίζετε ήδη ποιοι είναι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους. Άλλοι βρίσκονται ήδη στην Αυτοδιοίκηση και άλλοι κάνουν τώρα το πρώτο τους βήμα αλλά έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Για τις επίσημες ανακοινώσεις, όμως, θα σας ζητήσω να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα.


«Π»: Πώς κρίνετε, κ. Μαρκόπουλε, τις δύο θητείες του Κυριάκου Τσίρου στη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου;


Γ.Μ.: Αν τις έκρινα θετικά, δεν θα ήμουν υποψήφιος. Αλλά και αν τις έκριναν οι περισσότεροι συμπολίτες μας θετικά - γιατί αυτό έχει σημασία τελικά, όχι η δική μου γνώμη - δεν θα είχαμε συνολικά τόσες υποψηφιότητες. Δεν θέλω να μηδενίζω όμως, έχουν γίνει και ορισμένα θετικά αυτά τα χρόνια. Θα έλεγα ότι ο κ.Τσίρος ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Στους επιμέρους τομείς, έπαιξαν ρόλο ασφαλώς και οι συνεργάτες του απερχόμενου Δημάρχου, αλλού τα κατάφεραν καλύτερα και αλλού όχι. Συνολικά, όμως, δεν νομίζω ούτε ότι η πόλη μας βρίσκεται στο επίπεδο που αξίζουμε ούτε ότι ο Δήμος μας προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό και είναι ώρα για αλλαγή.


«Π»: Πότε θα παρουσιάσετε την ιδρυτική διακήρυξη του Συνδυασμού σας και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σας;


Γ.Μ.: Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, μπορώ να το πω για πρώτη φορά σε εσάς. Προς τα τέλη Ιανουαρίου, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή τη στιγμή τις 26/01.


«Π»: Ακούγεται όλο και πιο έντονα - και πιστεύω ότι θα έχει φτάσει και στα δικά σας αφτιά - ότι πίσω από εσάς βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Θεόδωρος Τούντας. Τι αληθεύει και τί όχι; Ποια είναι η σχέση σας με τον Θεόδωρο Τούντα; Στηρίζει την προσπάθειά σας; 


Γ.Μ.: Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω καν τι σημαίνει «βρίσκεται πίσω από εμένα». Αν ήθελε, δεν θα έβγαινε ο ίδιος μπροστά; Ούτε εγώ είμαι άνθρωπος που θα έκρυβα πίσω μου κανέναν, αλλά ούτε και ο κ.Τούντας είναι άνθρωπος που θα κρυβόταν πίσω από οποιονδήποτε. Και για να σας απαντήσω και συγκεκριμένα για την άποψή μου: Σε προσωπικό επίπεδο, ο κ.Τούντας είναι πολύ καλός φίλος μου. Σε πολιτικό επίπεδο, τον θεωρώ έναν επιτυχημένο Δήμαρχο. Όμως, ο κύκλος του στο Δήμο έχει κλείσει. Δεν ζήτησα τη στήριξή του, σε αντίθεση - κι αυτό θα σας εκπλήξει ίσως - με τους περισσότερους συνυποψηφίους μου, οι οποίοι έχω την αίσθηση ότι το έκαναν. Νομίζω ότι αυτό θα σας το επιβεβαίωνε κι ο ίδιος.
Κύριε Γιαννακόπουλε, δεν υπάρχει κανείς ούτε πίσω ούτε μπροστά  από εμένα, δεν πήρα έγκριση από κανέναν, δεν θέλω «στήριξη» από κανέναν πάρα μόνο από τους συμπολίτες μας.

Last modified on Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 19:17

3 IES AD

deseo teliko

boskopoula teliko

Uhair ingalatsi