Print this page
Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 20:42

Χρόνια πολλά Ομορφοκκλησιά μας!!! Φωτ. υλικό, video & ιστορικά στοιχεία από τον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Γαλάτσι...

Written by
Rate this item
(3 votes)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ο ιερός ναός του Γεωργίου, γνωστός και ως Ομορφοεκκλησία βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο Γαλάτσι, απέναντι ακριβώς από την κύρια είσοδο του Άλσους Βεΐκου.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χρονολογία ανεγέρσεως ναού: γ΄ τέταρτο 12ου αι. μ.Χ..
Τύπος: Σταυροειδής εγγεγραμμένος τρουλλαίος ναός στηριζόμενος σε τέσσερις πεσσούς, με προσκολλημένο παρεκκλήσι νοτίως και ενσωματωμένο νάρθηκα δυτικώς. 

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου διασώζονται εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 13ου αιώνος μ.Χ., με κυριότερη εκείνη του επιβλητικού Παντοκράτορα του τρούλλου.
Ο ναός είναι γνωστός ως «Ομορφοεκκλησιά» ή «Εύμορφη Εκκλησία»,  για την αρχιτεκτονική της κομψότητα, για τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της και τον αξιοπρόσεκτο γλυπτό της διάκοσμο.
Σήμερα η εκκλησία είναι επισκέψιμη μόνο κατά την παραμονή και ανήμερα της μεταφερομένης εορτή του Αγίου Γεωργίου, (23 Απριλίου ή επομένη του Πάσχα) κάθε έτους, που τελούνται ο πανηγυρικός εσπερινός και η Θεία Λειτουργία αντίστοιχα.

ok2

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΑΟΥ

Θεωρούμε σκόπιμο να παρεμβάλλουμε εδώ ένα μικρό οπτικοακουστικό κομμάτι, ανατρέποντας τη συνήθη δομή της παρουσιάσεως των βυζαντινών εκκλησιών, για την καλύτερη ξενάγηση μας στην εκπληκτικής ομορφιάς εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Συνέχεια του άρθρου με φωτογραφικό υλικό, video από τον ιερό ναό & ιστορικά στοιχεία πατήστε εδώ...

ενώ ένα ακόμα video με ιστορικά στοιχεία και περιγραφή παρακαλουθήστε παρακάτω.

<>

Last modified on Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 21:00
inGalatsi

Latest from inGalatsi